Timişoara: Navetişti ar putea renunţa la joburi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Navetişti ar putea renunţa la joburi
Timişoara: Navetişti ar putea renunţa la joburi

Aproximativ jumătate din salariu, atât îi costă transportul până la şcolile din sate pe suplinitorii fără normă întreagă.

Sorin Sbîrcea are 23 de ani şi de un an este profesor de geografie. Ca să poată preda, Sorin a fost nevoit să accepte să meargă în judeţ, la mai bine de 30 de kilometri distanţă de Timişoara. A fost „domn’ profesor” pentru elevii de la două şcoli din localităţi diferite, pentru a-şi completa norma de 18 ore.

„Am mers cu autobuzul pentru că la Maşloc nu era gară. Mergeam cu autobuzul şi la Alioş pentru că  mi-am făcut un abonament de 135 de lei care mi-a fost decontat”, a spus Sorin Sbîrcea.

Deconturi nesigure

La fel ca mulţi alţi tineri profesori în căutare de catedră, Sorin va fi nevoit şi anul acesta să predea departe de oraş, dar are norocul ca primăriile din localităţile unde va fi profesor să deconteze transportul. „Sigur vom deconta şi anul acesta contravaloarea abonamentelor pentru autobuz”, a spus Monica Iliescu, contabilă la Primăria Maşloc.

Pentru profesorii care vor face naveta în localităţi ca Becicherecu Mic sau Birda, situaţia s-ar putea schimba brusc, chiar dacă momentan există fonduri pentru decontul transportului. „Deocamdată decontăm, dar în viitor nu se ştie. Vom vedea, în funcţie de venituri, cu care stăm cam problematic”, a spus Iolanda Cnezevici, referent de contabilitate la Primăria Deta.

Salarii cât abonamentele

Nici la Becicherecu Mic nu este sigur că profesorii îşi vor primi banii pentru drumul până la şcoală. „Bugetul local e foarte sărac şi avem priorităţi, ca utilităţile şi salariile oamenilor, care trebuie achitate”, a spus Gheorghe Ciufulea, contabil. Prea puţini dascăli se vor mai înghesui pentru posturile de la sat.

„Dacă ai catedră întreagă şi dacă e aproape, poate, deşi aşa ceva e foarte rar. În alte condiţii nici nu se pune problema, pentru că banii primiţi îi dai pe transport”, a spus Lăcrămioara L., profesoară.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite