NOUL COD CIVIL Vezi ce trebuie să ştii dacă ai un teren sau o casă deţinute în coproprietate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Intrat în vigoare în această toamnă, Noul Cod Civil le dă mari bătăi de cap justiţiabililor şi chiar specialiştilor, care nu au reuşit să se pună la punct cu multitudinea de noutăţi legislative. Curtea de Apel Timişoara vine în sprijinul cetăţenilor şi explică ultimele modificări. 

Bişniţarii de terenuri au dezvoltat o adevărată afacere din revendicările imobiliare. Spre exemplu, erau trei fraţi care aveau dreptul de proprietate asupra unei clădiri, dar imobilul fusese naţionalizat. Samsarul imobiliar, care ştia să ungă mecanismele justiţiei, venea şi cumpăra drepturile litigioase de la unul dintre fraţi. Pentru a revendica însă clădirea şi a deveni proprietar, trebuia să-i convingă şi pe ceilalţi fraţi să îi vândă drepturile de revendicare a imobilului. 

Prin Noul Cod Civil, aceste prevederi dispar. Practic, este suficient ca doar unul dintre fraţi să solicite revendicarea, iar dacă va câştiga dreptul de proprietate le revine şi celorlalţi fraţi. „Ca element de noutate, spre deosebire de principiul unanimităţii consacrat de vechea reglementare, în cazul coproprietăţii (proprietăţii pe cote-părţi), în orice acţiune privitoare la coproprietate, inclusiv în cazul acţiunii în revendicare, fiecare coproprietar poate sta singur în justiţie, indiferent de calitatea procesuală”, a explicat judecătorul timişorean, Cristian Pup. Potrivit acestuia, dacă procesul este câştigat, dreptul de proprietate revine tuturor coproprietarilor, dar cel care a făcut demersurile în justiţie poate solicita de la ceilalţi coproprietari plata cheltuielilor procesuale. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite