NOUL COD CIVIL Vezi ce trebuie să ştii dacă ai încheiat un contract de închiriere!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată cu intrarea în vigoare a Noului Cod Civil au apărut o serie de modificări. Contractele de locaţiune, sau de închiriere, nu fac excepţie. Pe acest sector sunt mai multe modificări pe care trebuie să le ştii dacă ai încheiat un contract de închiriere. 

Una din noutăţile absolute aduse de Noul Cod Civil este că durata maximă pentru care poate fi încheiat un contract este de 49 de ani. De asemenea, dacă se încheie un contract, fără a fi precizată durata, sau fără a fi specificat „pe o perioadă nedeterminată”, contractul este considerat valabil un an, pentru locuinţele nemobilate sau spaţiile de birouri sau pe durata corespunzătoare timpului pentru care s-a calculat chiria, în cazul bunurilor mobilate. 

O altă prevedere interesantă interesantă se referă la obligaţia înregistrării contractelor de închiriere la Finanţe. „Noul cod înglobează în propriul corp obligativitatea înregistrării fiscale, indiferent că este un contract încheiat sub semnătură privată sau încheiat la notar”, a explicat judecătorul timişorean Cristian Pup. 

O noutate absolută prevăzută în Noul Cod Civil se referă şi la puterea unui contract de închiriere. Potrivit noului act normativ, un contract de închiriere poate fi titlu executoriu. „Dacă chiriaşul nu plăteşte chiria convenită, proprietarul poate utiliza contractul, chiar dacă nu este încheiat la notar, pentru executare silită”, a mai explicat Cristian Pup. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite