Comunitatea musulmanilor din Banat este împotriva violenţelor care au avut loc în Orient

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alim Sawfan trăieşte la Timişoara de 21 de ani. FOTO: Ştefan Both
Alim Sawfan trăieşte la Timişoara de 21 de ani. FOTO: Ştefan Both

Timişoara este unul din centrele importante ale musulmanilor din România. În capitala Banatului trăiesc aproximativ 1.500 de islamici, iar pe lângă ei se află şi câteva sute de studenţi aflaţi temporar aici.

Recentele incidente care au izbucnit în Orientul Mijlociu nu le-au picat nici lor bine, mai ales că, susţin ei, unii au urmărit din nou să denigreze lumea arabă din cauza unor acţiuni bine organizate. „Nu avem cum să fim de acord cu filme care au conţinut jignitor în privinţa unui Profet. Indiferent că este Isus, Mohamed sau altul. În acelaşi timp nu suntem de acord nici cu violenţele. Dacă vrei să protestezi trebuie să o faci respectând legile, civilizat, nu cu pietre, sticle incendiare şi atentate. Islamul este o religie paşnică, cuprinde înţelegere şi dragoste", a spus doctorul Ziad Al Massalmeh, unul din liderii comunităţii musulmane din Timişoara.

Atacuri premeditate

Despre filmul care a a adus lumea islamică în prag de război ne-a vorbit Alim Sawfan, singurul imam de la moscheea din oraş. Acesta a explicat că filmul „Innocence of Muslims" (Inocenţa musulmanilor), apărut în America, este de realizată de egipteni. „Se ştie că nu toţi egiptenii au fost de acord cu revoluţia. Există mulţi care susţin ideologia creştină în Egipt. Ei cred că Egipt a fost o ţară creştină, iar musulmanii sunt străini. Mulţi egipteni creştini au emigrat în America, spunând că la putere vine Frăţia Musulmană. Ei s-au gândit să facă acest film", a explicat Alim Sawfan, care s-a născut în Egipt, dar trăieşte la Timişoara din 1991.

Alim Sawfan îi sfătuieşte pe timişoreni să nu se lase întoxicaţi de informaţii neadevărate privind atacul armat de la Benghazi, care s-a soldat cu moartea ambasadorului moartea ambasadorului Chris Stevens, cât şi al altor trei diplomaţi americani. „Libia şi ţările arabe au condamnat aceste violenţe. Din păcate puţină lume ştie că acest atac a fost premeditat. În ţările arabe, unde au fost revoluţii, au rămas mulţi susţinători ai vechilor regimuri. Ei profită de fiecare ocazie pentru a reacţiona violent. Ei nu vor să fie linişte. Unii din cei arestaţi au declarat că au fost plătiţi să facă ravagii. Dar ei nu reprezintă majoritatea poporului", a mai spus Alim Sawfan.

Musulmanii au decis ca în urma acestor acţiunilor violente să renunţe la orice manifestaţie împotriva apariţiei acelui film, dar îi îndeamnă pe timişoreni să nu se lase manipulaţi. „Adevărata faţa a islamului nu este cea care s-a arătat la televizor", a mai spus imamul.

Au o moschee în Timişoara

În anii '80, studenţii veniţi la Timişoara, în special din Yemen, Palestina şi Sudan, au transformat în sală de rugăciune o cameră de cămin, unde se rugau în fiecare vineri. După Revoluţie le-a fost luată sala. În 1992 s-a amenajat Moscheea, din donaţiile oamenilor de afaceri.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite