Moartea vine dintr-un ARO misterios al trupelor USLA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dănuţ Carpin a fost omorât pe 17 decembrie, în Calea Aradului, după ce s-a deschis focul dintr-un ARO blindat. Georgeta Carpin povesteşte cum şi-a căutat bărbatul în gropile comune.

Dănuţ Carpin, care era parchetar, iar duminică, pe 17 decembrie, avea de făcut o lucrare de palux, la un apartament. De acolo s-a decis să meargă, împreună cu prietenii, la demonstranţie. Acesta a ajuns în grupul care vroia să se deplaseze spre Facultatea de Agronomie, aflat la intrarea în oraş. În faţa Uzinei de Textile, din Calea Aradului, au fost întâmpinaţi de un cordon al armatei, care nu lăsau pe nimeni să iasă sau să intre în oraş.


În momentul în care soldaţii i-au somat, în zonă şi-a făcut apariţia un ARO. Cineva a scos o mitralieră pe geam şi a început să tragă. Dănuţ a fost lovit de un glonţ în burtă, a făcut hemoragie şi a murit”, a declarat Georgeta Carpin.

Celebrul ARO al Ministerului de Interne, din care s-a tras şi-a făcut apariţia în mai multe zone ale oraşului, la Podul Decebal, în Piaţa Maria şi în Piaţa Traian. Din mărturiile martorilor, cei din maşina blindată ridicau manifestanţi şi îi duceau în arestul miliţiei judeţene.

Cei care au tras în oameni au rămas neidentificaţi. Se pare însă că era un echipaj al Unităţii Speciale de Luptă Antiterostistă, pentru că numai ei aveau în dotare acest tip de ARO, blindat. Cele patru persoane aflate în maşină erau îmbrăcate în salopete de Gărzi Patriotice.

Psihoza gropilor comune


În scurt timp de la deschiderea focului, la faţa locului a sosit o salvare, care l-a dus pe Dănuţ Carpin la Spitalul Judeţean. „Prietenii lui mi-au spus că a murit. Pe 20 decembrie m-am dus la judeţean. Vroiam să iau cadavrul să-l îngrop, dar nu am găsit nimic. A dispărut. La fel şi registrele”, a mai povestit Georgeta Carpin.

A urmat psihoza gropilor comune printre cei care şi-au pierdut persoanele dragi. Sute de oameni au luat la colindat cimitirele. S-au săpat gropi în căutare de morţi în cimitirul Eroilor, în cimitirul săracilor şi pe o tarla din cartierul Freidorf. Au şi fost găsite persoane care au murit împuşcaţi!
Corpul lui Dănuţ Carpin s-a aflat printre cele 43 de cadavre care au fost furate de securitate şi transportate cu un camion frigorific de la Comtim, la crematoriul Cenuşa, din Bucureşti.

De abia în ianuarie 1990 s-a aflat ce s-a întâmplat cu morţii. „Pentru că nu avea acte la el, în foaia întocmită de medic au fost trecute doar semnalmentele şi cum era îmbrăcat. Scria că e o persoană neidentificată! Era descris pantoful, pantalonii, geaca”, a mai declarat Georgeta Carpin.

„Păcat de cei care au murit”

După 20 de ani de la acele evenimente, Georgeta Carpin este extrem de dezamăgită. Pentru ea, Revoluţia nu a adus mult aşteptata schimbare. „Păcat de acei tineri care au murit. Nu este o mare schimbare. Tot acolo locuiesc unde am stat şi înainte de 89. Nu am altă locuinţă, nu am maşină, nu am nimic. Poate aş fi avut mai multe dacă ar fi trăit el”, a mai declarat Georgeta Carpin. Aceasta susţine că nu a primit nici până astăzi pământul promis de Primărie, pentru copilul ei.

Spun că suntem în evidenţa lor, dar nu au terenuri acum”, a mai declarat Georgeta Carpin. Femeia merge în fiecare an în pelerinaj la Bucureşti, la crematoriu şi în Popeşti Leordeni, locul unde a fost aruncat cenuşa celor arşi.

Doi morţi şi nouă răniţi în "Aradului"

În sinteza Parchetului Militar, despre evenimentele din 17 decembrie, din Calea Aradului, se spune că un detaşament de 50 de militari de la UM 01008 comandat de maiorul Surdu Dănuţ şi maiorul Negovan Petrică, au primit ordin să asigure paza Intreprinderii Textile.
În jurul orelor 22 o coloană de manifestanti s-a deplasat pe Calea Aradului, spre ieşirea din oraş. Când coloana s-a apropiat la circa 100 metri de poarta intreprinderii, militarii, care nu au cunoscut intenţiile demonstranţilor, au somat prin voce şi foc de avertisment. Demonstranţii s-au refugiat spre imobilul la parterul căruia se afla librăria Tudor Arghezi”.

Pe fondul deschiderii focului de către militari, din spatele coloanei de demonstranţi, persoane neidentificate aflate într-un ARO au tras împotriva manifestanţilor. În zonă au fost împuşcate mortal două persoane şi rănite nouă.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite