Mitingul tinerilor romi din Timişoara: „În România suntem priviţi şi azi ca robii” GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de tineri de etnie romă au ţinut să aniverseze la Timişoara 155 de ani de la dezrobirea ţiganilor. Aceştia au organizat şi un marş de protest unde şi-au arătat nemulţumirea faţă de discriminare şi prejudecăţi.

Manifestările prin care se aniversează 155 de ani de la dezrobirea ţiganilor au început cu o depunere de coroane la statuia lui Alexandru Ioan Cuza. Tinerii romi au plecat apoi în marş spre Palatul Adminstrativ, purtând cu ei mai multe pancarde prin care au atras atenţia că în România, ţiganii încă sunt excluşi şi discriminaţi. Printre mesajele s-au putut citi: „Oficial suntem liberi, dar de fapăt suntem robii prejudecăţilor”, „Segregare în educaţie = discriminare = exludere socială = marginalizare socială”, „Dezrobirea nu s-a înfăptuit încă”, „Romii=Robii prejudecăţilor”, „Jos discriminarea. Jos rasismul. Nu vrem să fim victime”.



Vezi aici galerie foto

image

Oficial, aniversarea a fost pe 20 februarie, dar pentru că a picat duminică am lăsat manifestările pe azi. Am făcut acest marş pentru că lucrurile nu sunt aşa cum ar trebui să fie. Vrem să avem şanse egale şi respect. Din câte aţi văzut şi pe plan internaţional suntem discrimaţi”, a declarat Petru Neda, student de etnie romă la Relaţii Internaţionale, din cadrul Universităţii de Vest.

În România, romii sunt marginalizaţi sunt priviţi diferit faţă de ceilalţi cetăţeni. Chiar dacă oficial sărbătorim dezrobirea romilor şi astăzi suntem priviţi ca nişte robi”, a spus Mirela Stancă. Studentă la Ştiinţe Culturale, de la Universitatea de Vest.



"Au o problemă mare în societate"

Printre cei care au mărşăluit s-au numărat şi persoane care au dorit să fie solidari cu romii. „Eu provin din familie de români. Lucrez la Asociaţia Femeilor Ţigănci şi cunosc bine situaţia lor. Au o problemă mare în societate. Şi pot să spun asta pentru că şi eu am avut probleme chiar cu părinţii mei care nu erau de acord cu locul meu de muncă”, a spus Laura Lupoi.

Evenimentele au fost organizate de Asociaţia Femeilor Ţigănci „Pentru copiii noştri” în parteneriat cu Asociaţia Paradimos, Muzeul Satului Bănăţean şi Universitatea de Vest.  În această după masă, în sala Aula Magna a Universităţii de Vest, va avea loc simpozionul cu titlul „Dezrobirea romilor, un pas spre modernizarea României”.

image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite