PORTRET / Mircea Bologa a dus rugby-ul la sat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Bologa
Mircea Bologa

Tânărul antrenează o echipă de copii. La fel ca antrenorul lui Inter Milano, Jose Murinho, care nu a fost fotbalist, Mircea nu a jucat niciodată rugby.

Mircea Bologa s-a născut şi a copilărit în Timişoara. „Am practicat în copilărie karate şi gimnastică de performanţă. Am fost chiar la Balcaniadă. Am renunţat însă, pentru a merge la facultate”, a povestit tânărul. După terminarea Facultăţii de Sport la Universitatatea de Vest din Timişoara, Bologa a ajuns profesor de sport şi s-a titularizat pe specializarea rugby. Pasiunea pentru sportul cu balonul rotund l-a făcut să se înscrie la Academia de Rugby pe care a şi absolvit-o. Întors acasă a vrut să facă ceva în acest domeniu şi s-a implicat în formarea unei echipe de rugby de copii sub 14 ani.

„Am ales rugby-ul pentru că este un sport în care dacă munceşti ai rezultate. Nu am jucat niciodată rugby, dar nici Murinho nu a jucat fotbal”, a spus tânărul râzând. Cu sprijinul autorităţilor locale din Giroc, Mircea Bologa şi Ioan Chiriţă au înfiinţat un ONG în memoria rugbistului Ion Tătucu, Asociaţia Sport Club Tătucu-Giroc-Chişoda.  Bologa susţine că principalul scop pentru care a înfiinţat asociaţia este de a atrage copiii spre sport.

Păzeşte copiii de droguri şi de ţigări
„Vrem să obţinem fonduri prin ONG, care este creat pentru a-i atrage pe copii spre o activitate organizată, pentru a le oferi o ocupaţie, alta decât băutura, drogurile sau anturajul”, a mai spus tânărul. Prin rugby, Bologa vrea să ofere o şansă şi copiilor care nu au reuşit în alte sporturi. „Pot veni copii care la fotbal poate nu au avut suficient talent ca să reuşească. La rugby nu e târziu nici la 14 ani să te apuci”, a mai spus tânărul. De asemenea, rugby-ul se adresează şi tinerilor care nu au suficienţi bani să practice sporturile mai scumpe, cum sunt fotbalul sau tenisul de câmp. Cu echipa pe care a înfiinţat-o în acest an, bănăţeanul a participat la un concurs internaţional în Ungaria, unde a câştigat locul întâi la grupa de copii sub 18 ani. „Am reuşit să adunăm opt copii din Giroc şi Chişoda, iar restul vin din oraş”, a spus antrenorul. Acesta intenţionează să înscrie de la anul şi echipa în campionatul naţional de juniori, pe regiunea Ardeal.

Formează bărbaţi adevăraţi

Chiar dacă rugby-ul este un sport dur, antrenorii echipei de la sat au primit toată deschiderea părinţilor. „Nu am avut accidente. Este un joc de determinare, de corectitudine, un joc care te disciplinează şi formează bărbaţi adevăraţi. Primul lucru pe care îl spunem copiilor este că trebuie să fie fair-play”, a spus Mircea.

Întrebări şi răspunsuri

Ce calităţi trebuie să aibă un copil care practică acest sport?
Trebuie să aibă o condiţie fizică bună, răbdare şi respect faţă de adversar pentru că aşa se pot evita accidentele grave. Suntem o familie. Pe teren nu se scuipă şi nu se înjură.

Cum crezi că vei face faţă ca antrenor dacă nu ai jucat?
Faptul că am aprofundat cunoştinţele prin Academia de Rugby cred că mă califică pentru acest post. Simt că am abilităţi să înţeleg orice sport, să înţeleg jocul şi să am flerul necesar să atrag copiii spre sport, pentru a-i face să înţeleagă că este important să aleagă sportul în favoarea unor activităţi delincvente.

Ce-i place
„Îmi place implicarea şi seriozitatea copiilor. Îmi place că au avut curajul să intre într-un sport defavorizat în România şi în Timiş şi sunt foarte entuziasmat de ceea ce fac. Pun mult suflet”, a mărturisit tânărul antrenor.

Ce nu-i place
„Nu îmi place neimplicarea oamenilor de afaceri din comunitate în sprijinirea activităţii pe care o facem. Nu trebuie să dea nimic în plus, doar să vireze 2 la sută din veniturile pe care le au şi care ar trebui să îl dea la stat”, a spus Bologa.

Profil
Născut. 18 iunie 1973, Timişoara.
Studii. Facultatea de Sport.
Ocupaţia. Antrenor.
Familie. Căsătorit.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite