Balerina Mirabela Agrima este îndrăgostită de Don Quijote

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra bănăţeancă s-a întrăgostit de mică de balet, iar acum este de 13 ani solistă la Opera Română din Timişoara. Mirabela Agrima a început cu gimnastică, iar de la 14 ani a dansat pentru prima oară pe o scenă.

Mirabela Agrima făcea gimnastică, însă când a văzut o lecţie de balet a renunţat imediat la sport pentru dans. „În clasa a 6-a am început să învăţ serios balet, când am venit la Timişoara. Până atunci am făcut gimnastică, întotdeauna am fost energică, nu stăteam locului, trebuia să-mi consum energia undeva. În sală, înainte de gimnastică, erau cursuri de balet, şi într-o zi am venit să-i văd, iar în acel moment am renunţat la gimnastică”, a povestit balerina. „Apoi ar fi trebuit să merg la Cluj sau la Bucureşti, dar s-a înfiinţat clasa de coregrafie aici, la Timişoara, am dat concurs şi am rămas aici. Profesional a fost foarte bine, pentru că l-am avut profesor pe maestrul Gheorghe Ştefan, un pedagog foarte bun”, a spus Mirabela.

De 13 ani la Operă

Mirabela Agrima a debutat pe scenă la o serbare şcolară. „În clasa a VIII-a am dansat pentru prima oară pe scenă, după multă muncă, la un spectacol de final de an şcolar. A fost o satisfacţie imensă”, şi-a amintit artista, care dansează la Operă din 1997.

„Nu ştiu dacă este vreun balet care-mi place în mod deosebit, mai degrabă pot să spun că-mi place mai mult dansul contemporan. Îmi plac şi Don Quijote, Seherezada, chiar dacă sunt stiluri diferite”, a mărturisit Mirabela. Balerina este de 13 ani la Opera din Timişoara, iar cariera ei ar putea dura încă pe atât. „Cariera unui balerin poate ţine şi până la vârsta de 45 de ani, dacă ai muncit cum trebuie de-a lungul timpului. Nu trebuie să munceşti în valuri, să faci acum ceva, iar câteva luni să stai. Totul trebuie să fie dozat, să ai continuitate, să nu te opreşti. Contează şi constituţia fiecăruia, apar boli profesionale. Poţi să-ţi rupi tendonul lui Ahile, cum au fost cazuri, şi atunci e gata”, a explicat Mirabela Agrima.

Întrebări şi răspunsuri
Ai vreo balerină preferată, un model?
Ludmila Semeniaka îmi plăcea când eram în şcoală, pentru că îmi place foarte mult dansul de caracter. Îmi plac rolurile mai temperamentale.

Cum este şcoala de balet românească?
La noi şcoala de balet este de influenţă rusească, spre deosebire de stilul francez, în vest. Cei mai mulţi suntem educaţi pe stilul rusesc, maestrul Gheorghe Ştefan a făcut şcoala la ruşi. Dacă îţi vine un coregraf din vest, din Franţa sau Germania, cum au fost şi aici la Operă, îţi dai seama foarte repede de diferenţe.

Profil
Născută. 6 octombrie 1978, Lugoj
Experienţă. 20 de ani de balet
Familie. căsătorită

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite