Minunea germanului Dominic S. Fritz: un cor de gospel de o sută de oameni construit în șapte zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dominic Samuel la repetițiile de la Biblioteca Universitară
Dominic Samuel la repetițiile de la Biblioteca Universitară

Proiectul lui Dominic Samuel Fritz a început în urmă cu șapte ani, când germanul a strâns un cor de zece persoane, pentru un concert de gopsel în biserica din Elisabetin. Corul a crescut în fiecare an, iar The Timișoara Gospel Project numără acum 100 de persoane.

The Timișoara Gospel Project este o aventură muzicală ieșită din comun, la care participă oameni care au muzica în sânge și puțină nebunie. Este un cor cu o viață de fluture, care renaște în fiecare an ca prin vrajă. Bagheta îi aparține germanului Dominic Fritz.

Pare ireal cum reușește să strângă în jurul lui o mână de oameni, din toate păturile sociale, vârstele și de toate confesiunile, cei mai mulți fără să aibe de-a face cu muzica, iar după o săptămână de repetiții, să fie în stare să dea un concert la modul cel mai profesionist.

The Timișoara Gospel Project a început în 2005 sub forma unui work-shop. Dominic Fritz a venit prima dată în Timișoara, în anul 2004. După ce a absolvit liceul catolic de iezuiți, trebuia să facă un an de voluntariat într-o țară mai puțin dezvoltată.



Am venit în România, în Timișoara, la o casă de copii din cadrul Caritasului. Am lucrat ca un educator cu copii între 9 și 12 ani. A fost o experință care mi-a schimbat viața. Am înțeles foarte multe despre viață. Este incredibil cât de mult se pot schimba copii dacă le dăruiești afecțiune fără niciun interes. În acel an m-am îndrăgostit de Timișoara”, a povestit Dominic.

Având experiența corului din liceu, Dominic Fritz s-a gândit să formeze la Timișoara un cor de gospel format din copiii instituționalizați. La început a fost dezamăgit că nu a putut să strângă mai mult de zece persoane, iar concertul s-a ținut în biserica catolică din Elisabetin.

La început am fost temător, dar concertul a ieșit foarte bine. Atunci s-a născut Timișoara Gospel Project și am zis că voi reveni în fiecare an pentru un concert”, a mai declarat Dominic.



Din Domul Catolic în Biserica Millenium

Corul a crescut în fiecare an, iar în 2008, Dominic a decis să mute concertul în Domul Catolic din Piața Unirii. “În al doilea an au fost 30, apoi 40, 60 și 80 de persoane în cor. În 2008, am zis că nu mai pot să fac singur. Înainte eu organizam totul din Germania. Mi-am făcut o echipă superbă, care de atunci mă ajută”, a afirmat Dominic.

După sucesul fulminant din 2010, când spectatorii au stat și pe jos, echipa lui Dominic Fritz a decis că e timpul să se mute într-un loc mai mare, astfel că, anul trecut, concertul Timișoara Gospel Project a avut loc la Biserica Millenium.

Anul acesta, The Timișoara Gospel Project iese pentru prima dată din biserici și se mută într-o sală de spectacole. Concertul de duminică, care va începe de la ora 19.30, se va desfășura la Sala Capitol.



Noi am cântat în biserici catolice și cu toate că și eu sunt catolic, acest cor este interconfesional. Avem ortodocși, reformați, protestanți, catolici și chiar agnostici. Nu întreb oamenii care le este credința. Nu mă văd ca un misionar, chiar dacă muzica gospel nu se poate goli de conținutul spiritual”, a mai declarat Dominic.

De selecția muzicală se ocupă tot Dominic Fritz, care lucrează la asta timp de un an. Ascultă formații de gen din toată lumea, din Africa până în America, iar în final face o selecție pentru un concert de două ore.

Tot de anul trecut, alături de Timișoara Gospel Project au venit și instrumentiști profesioniști, care, o dată pe an, rup din timpul și programul lor pentru a cânta cu Dominic și corul de gospel.



Din formația care va cânta pe scena Capitol fac parte Teo Milea, Petrică Ionuțescu, Levi Molnar, Zsolt Szabo, Mihai Moldoveanu, iar printre vocile cunoscute amintim de Mirela Iacob.

Repetiții dure timp de o săptămână


Repetițiile s-au ținut timp de o săptămână în sala Bibliotecii Universitare “Eugen Todoran”, iar acum corul numără o sută de persoane. Oricine a fost binevenit. Singura condiție era să nu se lipsească de la repetiții. Sunt copii de la opt ani, până la pensionari, oamenii care nu s-au văzut înainte niciodată.

Avem timp de repetat o săptămână. Nu este ușor. Ne întâlnim seara, după ce fiecare vine de la treaba lui, iar mulți sunt deja obosiți. Aici intervine rolul meu să îi motivez și să scot restul de entuziasm din ei. Toată oboseala dispare când începem să cântăm. Repetăm zilnic. Ei preiau tot ce le arăt eu, corul este ca o oglindă. În primele zile, tonurile nu sunt așa de importante, ci să scot bucuria și pasiunea din ei”, a explicat Dominic.


 
După concert, Dominic Fritz se întoarce în Germania și își reia munca la organizația guvernamentală, el fiind consilier pe cooperare internațională.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite