Mii de spectatori la operă în Parcul Rozelor: "În Austria se vând pișcoturi și șampanie, la noi mici și bere"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de a şaptea ediţie a Festivalului de operă şi operetă desfăşurată mijlocul Timişoarei a depăşit aşteptările organizatorilor. Peste 2.000 de spectatori au asistat pe seară la spectacolele oferite de artiştii Operei Naţionale Române din Timişoara.

După principul „dacă nu merge lumea la operă, vine opera la ei”, Festivalul de operă şi operetă a avut în acest an un mare succes. Devenit unul din evenimentele de reper ale Timişoarei, festivalul din Parcul Rozelor a adunat în medie peste 2.000 de spectatori pe seară. Mulţi dintre cei prezenţi nu au intrat niciodată într-o sală de operă, însă au savurat în aer liber spectacolele alese pe sprânceană de Corneliu Murgu, directorul Operei din Timişoara, din a cărui ambiţie a pornit festivalul. „Având în vedere succesul din anii trecuţi, acum am întins festivalul pe două săptămâni. Nu există în ţară un eveniment similar, iar Parcul Rozelor este un loc superb. De la anul festivalul o să devină internaţional. Şi acum am văzut foarte mulţi străini în parc, dar la anul vreau să promovăm festivalul și la Szeged și Zrenjanin”, a declarat Corneliu Murgu.

Festivalul a debutat cu spectacolul „Traviata”, opera în trei acte compusă de Giuseppe Verdi. A doua seară a fost rezervată pentru „Voievodul Ţiganilor”, a lui Johann Strauss, preluat după romanul scriitorului maghiar Jokai Mor. Prima săptămâna de operă în aer liber s-a încheiat cu „Turandot”, de Giacomo Puccini. Toate spectacolele s-au încheiat cu ropote de aplauze pentru artiști.

Am ales titluri celebre, iubite. Verdi nu putea să lipsească pentru că este cel mai reprezentativ pentru operă. Am ţinut să aniversăm şi noi 150 de ani de la crearea Republicii Italia, de aceea în deschidere a vorbit consulul acestei țări”, a mai declarat Murgu.

Mici şi bere
Din păcate, comerţul şi-a pus amprenta şi pe Festivalul de operă şi operetă, unde s-au vândut de la mici, hamsi sau frigărui, la gogoşi şi bere. „Poate că nu e chiar ca în Tirol, unde suntem invitaţi de cinci ani la un festival de operetă în aer liber. Acolo se serveşte şampanie şi pişcoturi. Până la urmă este un eveniment popular, având în vedere că intrarea este liberă, chiar dacă micii sunt un pic nelalocul lor. Dar nu deranjează, chiar dacă actorii care cântă simt miros de mititei. După spectacol dau și ei năvala să mănânce”, a mai declarat Corneliu Murgu.

Directorul Operei susţine că spectacolele în faţa a peste 2.000 de spectatori îi motivează şi pe artiştii care sunt obişnuiţi să cânte, în sală, în faţa a cel mult 600 de oameni.

Ţinta pe publicul tânăr
Duminca viitoare, de la ora 12.00, pe scena din Parcul Rozelor va avea loc spectacolul „Motanul încălţat”, dedicate copiilor. „Ei reprezintă viitorul public de operă. Prin aceste spectacole în aer liber, oamenii prind gustul pentru operă şi operetă, pot să vadă că nu este ceva inaccesibil”, a mai declarat Corneliu Murgu. În weekend-ul viitor, de la ora 20.30, vor putea fi văzute spectacolule „Văduva Veselă” şi „Nabucco”.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite