Mii de lovituri de kendo în amintirea tragediei din Japonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clubul de Kendo şi Iaido Sam-Sho Timişoara a comemorat printr-un act cultural tragicele evenimente din Japonia, din urmă cu un an.

Evenimentul “Suburi pentru Japonia” a avut loc în faţa Operei din Timişoara şi s-a dorit un gest simbolic de solidaritate cu naţiunea niponă. Clubul de Kendo şi Iaido Sam-Sho Timişoara a comemorat printr-un act cultural tragicele evenimente din Japonia, din urmă cu un an, când un cutremur de 9 grade pe scara Richter, urmat de un catastrofal tsunami, a provocat moartea a peste 20.000 de oameni şi pagube fără precedent.

Suburi în Kendo (Calea sabiei) sunt exerciţii repetate de lovire cu shinai-ul (sabia de bambus) sau cu bokken (sabia de lemn) care întăresc corpul şi disciplinează mintea, ajutând la perfecţionarea practicantului de Kendo.

“În Japonia se spune ca dacă faci 10.000 de tsuru (cocor) de hârtie (origami), kami (zeii), vor asculta rugămintea pe care o spui. Un gest asemănător au făcut membrii Clubului de Kendo, la un an de la dezastrul din Japonia. Mii de lovituri de kendo, un efort susţinut, de grup, a marcat efortul poporului japonez în reconstrucţia ţării şi a comemorat dispariţia tragică a multor oameni”, a spus , sensei Florin Ianăş, preşedintele Clubului de Kendo şi Iaido Sam-Sho.

La eveniment a participat şi muzicianul Doru Roman care, împreună cu discipolii săi din ansamblurile "Percutissimo" de la Facultatea de Mzică şi "Splash" al Colegiului Naţional de Artă "Ion Vidu", au susţine un recital de percuţie, din balconul Operei.

La Timişoara a fost prezent şi Nobumitsu Takamatsu, ataşat cultural la Ambasada Japoniei în România.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite