Mielul mai ieftin de la stână implică riscuri. Iedul este pe cale de dispariție

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Carnea tradiţională pentru masa pascală poate fi cumpărată de la supermarket, din piaţă sau direct de la ciobani, care au şi cel mai bun preţ. Timişorenii au intrat în febra pregătirilor de Paşte, iar marea miză pentru coşul de sărbătoare este preţul plătit pentru miel.

Mieii sunt cele mai vândute şi mai căutate produse în aceste zile. Ciobanii care nu au încărcat TIR-urile pentru export s-au încumetat să înfrunte birocraţia pentru a fi în pieţe. În această dimineaţă, sute de timişoreni s-au înghesuit în Piaţa Badea Cârţan. Într-un aer irespirabil, oierii şi-au întins mieii pe mese în aşteptarea clienţilor. „Am vândut puţini. Kilogramul este de 23 de lei, dar este negociabil”, a spus Maria Monica Lal, o ciobăniţă din Sinersig. În supermarket, mieii sunt împachetaţi frumos în folie, sunt ţinuţi la rece, dar şi preţul este pe măsură: un kilogram de carne de miel ajunge la 28 de lei.

Miel direct de la sursă

Cel mai avantajos din punct de vedere al preţului este însă mielul luat direct de la stână. Simion Rodeanu este un cioban sibian, care are stâna la 12 kilometri de Timişoara, la Cernăteaz. Rodeanu are 1.500 de oi şi aproximativ 1.000 de miei. O parte îi vinde acum de Paşte, iar restul îi vinde la toamnă la export. „Era prea complicat să merg în piaţă. Cine vrea vine direct aici, i-l şi tai, iar preţul este de 20 de lei pe kilogram”, a spus ciobanul.

Alte stâne din apropierea Timișoarei de unde se pot cumpăra miei „bio” sunt la Șag, Sânandrei, Pișchia, Cornești sau Beregsău. Meidicii veterinari atrag însă atenția că, în lipsa unui certificat medical, timișorenii pot cumpăra mieii de la stână pe riscul lor. Avantajul la această variantă este că mielul poate fi tăiat chiar sub ochii cumpărătorului sau „orășeanul” îl poate tăia personal. 

Iedul, pe cale de dispariție

În județul Timiș sunt tot mai puțini crescători de capre, astfel că aceia care își doresc ied în loc de miel au de lucru serios. Un timișorean căuta ieri iezi prin toată piața, dar un singur comerciant avea, iar oferta nu era satisfăcătoare. „Este un singur ied. Este mai bun decât mielul, are mai puțin colesterol. Prețurile nu sunt foarte ridicate, dar s-ar putea să mai crească”, a spus Augustin Popa, un economist din Timișoara. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite