Microfonul Securităţii ar putea să mai fie în apartamentul Hertei Muller

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laureata Nobel a locuit la Timişoara, într-un bloc de pe bulevardul Livu Rebreanu. Vecinii îşi amintesc cu drag de Herta Muller, despre care spun că a fost o persoană extrem de plăcută prin felul ei de a fi.

Herta Muller locuia împreună cu scriitorul Richard Wagner, la etajul cinci, la apartamentul cu numărul 23. Blocul turn de pe bulevardul Liviu Rebreanu era cunoscut ca „blocul profesorilor". Acum mai locuiesc doar câţiva dascăli care au ieşit la pensie. Pentru că era o persoană incomodă, securiştii au avut grijă să implanteze în apartament un microfon, în anul 1984.

Scriitorul berlinez Richard Wagner povesteşte că securştii aveau o metodă cel puţin interesantă pentru acele vremuri. „Au implantat microfonul în parchet, din apartamentul de desubt. Acolo locuia o tânără, care le-a permis securiştilor să intre în casă. Microfonul s-a aflat în parchetul pe care se afla un dulap masiv. Nu ne-am dat seama niciodată că e microfon acolo", a declarat Richard Wagner, fostul soţ al Hertei Muller.

Scriitorii erau destul de siguri că nu sunt urmăriţi, pentru că nu aveau telefon fix în casă. Din dosarul de la securitatea reiese că ofiţerii care îi supravegheau pe Herta Muller şi Richard Wagner aveau şi probleme. „Când deschideam radioul se crea un efect de bruiaj. În dosar se află o discuţie în care ofiţerul spune: <iară au deschis radioul, nu se aude nimic>", a mai spus Wagner.

„A fost o femeie foarte drăgălaşă"

Înainte să plece în Germania, Herta Muller a fost nevoită să vândă apartamentul la stat, la un preţ derizoriu: 20.000 lei. Actualul posesor al apartamentului este tânărul inginer Claudiu Moraru, care a achiziţionat aprtamentul în urmă cu un an. Este al cincielea proprietar după Herta Muller. „Nu am ştiut cine a lucuit aici. Acum aud prima dată acest lucru. Sincer, nici nu am auzit că ea a câştigat premiul Nobel", a spus inginerul. Vecina de vizavi, o profesoară de matematică, îşi aduce aminte cu drag de Herta Muller. „Era o doamnă micuţă, blondă, tunsă scurt, foarte drăgălaşă. Se îmbrăca bărbăteşte, cu haine largi, dar era plăcută prin felul ei de a fi",a povestit Maria Boldea.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite