Timisoara: PORTRET/Ion Miclea face trotuare de aproape 40 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timisoara: PORTRET/Ion Miclea face trotuare de aproape 40 de ani
Timisoara: PORTRET/Ion Miclea face trotuare de aproape 40 de ani

Timişoreanul munceşte în construcţii de o viaţă întreagă şi nu s-a gândit niciodată să facă altceva pentru simplul motiv că este foarte bun în acest domeniu.

Profil

Născut - 12.08.1950, localitatea Avram Iancu
Educaţie - Şcoala de construcţii şi montaj
Experienţă - Lucrează în construcţii de 42 de ani
Familie - Căsătorit, patru copii

Cu breteaua de la salopeta de muncă picată de pe un umăr şi cu degetul arătător întins ca şi când ar vrea să stabilească ceva, nea Miclea mulţumeşte primăriei pentru că s-a gândit să repare trotuarele şi să îi dea de lucru. ,,Este bine că se ocupă cineva ca oamenii să nu mai calce pe trotuarele îmbăltite”, a spus timişoreanul. Are aproape 60 de ani şi montează borduri de mai bine de 40.

„În anii când m-am apucat eu de lucru, era un ritm avansat de muncă. Creşteau blocurile în Timişoara mai rău ca ciupercile”, a spus Ion Miclea, arătând cu privirea spre o clădire înaltă. Nu îi este greu să muncească, nici să vorbească despre munca lui. Ştie foarte bine ce e important şi insistă să le spună pe toate, pe rând, aşa cum trebuie. Vorbeşte încet dar răspicat despre trotuare, pavaje, drumuri.

Munceşte cu drag

Îi place să muncească, dar o face şi din obişnuinţă, nu doar de nevoie. Are patru copii şi ştie că ei merită ce e mai bun, chiar dacă sunt deja mari. „Meseria adevărată am îndrăgit-o din copilărie”, a spus muncitorul. Programul începe dis de dimineaţa, la ora 6. Când ajunge pe şantier, sau pe trotuarul unde trebuie să monteze borduri, bătrânul schimbă două vorbe cu colegii de muncă şi apoi trece la treabă. Timpul petrecut la muncă trece imediat. „Din dragostea de muncă, aproape nici nu îţi dai seama cum se scurge timpul de lucru”, a continuat Nea’ Miclea. A muncit şi când a fost soare puternic şi când a plouat foarte tare, mereu cu acelaşi spor. „În perioada lucrată am întâlnit fel şi fel de probleme printre care şi intemperii, ploi pe care le-am înfruntat, dar am trecut cu bine peste toate”, a continuat Miclea.

Mai e până la pensie

Peste câţiva ani ar trebui să se pensioneze, dar lui Nea’ Miclea nu-i stă capul la asta. Nu şi-a făcut niciun plan pentru viitor şi nu s-a gândit serios la ce o să facă după ce nu va mai monta borduri. ,,O să vedem ce-o fi atunci. După vârsta de pensionare, poate că o să îmi schimb profilul”, a spus timişoreanul cu zâmbetul pe buze. Dacă ar fi să îşi schimbe profilul, sau dacă ar trebui să facă altceva în viaţa, Ion Miclea spune că ar fi agricultor. „Cred că aş fi făcut agricultură dacă nu era să muncesc în construcţii. Eram pe la ţară pe undeva acum”, a continuat acesta. Până atunci, însă, timişoreanul va repara trotuarele din Capitala Banatului şi va monta borduri aşa cum ştie el mai bine.

Întrebări şi răspunsuri

Ce aţi vrea să transmiteţi tinerilor?
Aş vrea să urez tuturor tinerilor constructori să urmeze exemplul meu. Să muncească!

Era mai bine când aţi început să munciţi sau e mai bine acum?
Din punct de vedere al muncii era mai bine atunci, era mai bine organizat. La bani, e cam la fel. Nu am progresat aproape deloc şi traiul e mai costisitor acum.

Ce aţi vrea să se schimbe în Timişoara?
Aş dori ca în oraşul Timişoara să fie mai multe formaţii de lucru pentru reabilitarea termică a blocurilor.

Ce-i place

Îmi place când e răcoare că atunci am cel mai mare spor şi muncesc cel mai bine. După terminarea programului de lucru, cam 10 ore aşa, mai simţim nevoia să avem momente de recreaţie. Mai ieşim la o iarbă verde, o apă rece.

Ce nu-i place

Nu am probleme cu oamenii dar, oraşul fiind foarte aglomerat, e foarte greu să munceşti în paralel cu trecătorii de pe trotuare, sau prin parcări. Nu mă deranjează, dar mereu trec şi e mai dificil că trebuie să ne oprim din lucru.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite