Mesajul unui şlefuitor de genii pentru părinţi: „Lăsaţi copiii să-şi aleagă singuri facultatea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii de clasa a 12-a traversează o perioadă dificilă. Cu bacalaureatul care bate la uşă, tinerii se confruntă şi cu greutatea alegerii facultăţii. Cei mai hotărâţi au stabilit deja unde vor fi studenţi, dar sunt destui nehotărâţi care lasă alegerea facultăţii pe ultima sută de metri.

Alegerea carierei este una din cele mai importante decizii din viaţa unui om. Din acest motiv există familii în care se duc adevărate conflicte pentru alegerea pe care trebuie să o facă fiul sau fiica atunci când vine vorba de alegerea facultăţii. În timp ce copilul şi-ar dori să meargă într-o direcţie, părinţii se cred mai înţelepţi şi intervin pentru a decide ce trebuie să facă adolescentul. Carmen Panaitescu Bunu este profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie Victor Babeş din Timişoara şi i-au trecut prin mână mii de studenţi. În fiecare an profesorul promovează doi-trei studenţi străluciţi care au rezultate deosebite şi fac carieră în străinătate. Un astfel de exemplu este Felicia Ciuculescu (foto jos), care a ajuns cercetătoare în domeniul celulelor stem la una din cele mai renumite universităţi din lume, Harvard.



Felicia s-a născut şi a crescut într-o familie modestă din satul hunedorean Poiana Răchiţelii. „Tatăl este cadru didactic în sat, este o familie frumoasă harnică, demnă. Felicia cred că şi-a dorit Medicina dintodeauna. A hotărât să dea admitere la Medicină cu câteva luni înainte pentru că părinţii doreau să facă altceva”, a povestit profesorul. Felicia a ales Medicina aşa cum şi-a dorit şi nu a dat greş, având rezultate deosebite. Pentru profesorul Carmen Panaitescu Bunu este încă un argument că părinţii trebuie să-i lase pe copii, în special pe cei care învaţă bine, să aleagă singuri ce vor să facă. „Aş vrea le dau un sfat părinţilor cu copii buni, să-i lase să aleagă viitorul după cum le dictează sufletul. Nu este bine să îl forţezi pe un om într-o direcţie, mai ales într-o meserie vocaţională. Medicina este o artă şi dacă nu eşti dotat cu nişte calităţi deosebite nu poţi să faci performanţă”, a spus profesorul Carmen Panaitescu Bunu.

image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite