Timişoara: Un deţinut politic de 87 de ani îşi ia Mercedes cu banii din despăgubirile pentru tortură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul deţinut politic Vasile Cosma trebuie să primească din partea statului peste 350.000 de euro. Cu o parte din bani, bătrânul îşi va lua o maşină.

CITEŞTE ŞI:

EXCLUSIV Despăgubirile pentru un deţinut politic au fost majorate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Vasile Cosma a fost închis pe nedrept, bătut şi pus la munci silnice de către regimul comunist. La 20 de ani de la căderea regimului, fostul deţinut politic a dat statul în judecată şi trebuie să primească 350.000 de euro pentru chinurile suferite.

Tribunalul Timiş a decis iniţial că statul trebuie să plătească 100.000 de euro, Curtea de Apel Timişoara a triplat suma, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a majorat, în şedinţa de vineri, valoarea despăgubirilor la 1.500.000 de lei (aproximativ 357.000 de euro).

Vasile Cosma spune că rănile provocate de regimul comunist se resimt, fiind operat la coloană, dar, la 87 de ani împliniţi ieri, învinge boala prin sport. „Ambiţia mă ţine în viaţă. Fac în fiecare zi exerciţii de gimnastică şi pedalez pe bicicleta medicinală”, a spus Vasile Cosma.

Mercedes Benz cu cutie automată

Vasile Cosma şi-a planificat ce face cu banii pe care îi va primi. „O parte o voi da fiicei mele din Germania, care şi-a deschis un cabinet medical acolo şi trebuie să îl achite, iar o parte o să o folosesc pentru a renova apartamentul şi faţada şi pentru a lua o altă maşină pentru că maşina pe care o am acum este lovită”, a spus Vasile Cosma.

Starea de sănătate nu-i permite bătrânului să conducă o maşină cu cutie manuală, motiv pentru care îşi va cumpăra un Mercedes Benz cu cutie automată.

Coleg de suferinţă cu Coposu

Astăzi se împlinesc 14 ani de la moartea marelui om politic Corneliu Coposu. Timişoreanul Vasile Cosma şi Coposu au fost colegi de suferinţă la Ocnele Mari, unde stăteau în paturi suprapuse în care dormeau direct pe scândură. „Coposu mi-a fost ca un frate. Am fost la o festivitate la Teatrul din Bucureşti, iar pe scenă Coposu m-a luat în braţe şi mi-a zis «Îl vedeţi cât e de mic? Dacă nu era el, eu nu mai eram aici», făcând referire la momentele în care îl ajutam în muncile la care eram supuşi”, a povestit fostul deţinut politic.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite