Memorialul Revoluției are un sediu nou, dar este aproape de faliment GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adunarea Generală a Asociației Memorialul Revoluției de la Timișoara a scos la iveală numeroase probleme cu care se confruntă instituția condusă de Traian Orban.

Muzeul Memorialul Revoluției s-a mutat în casă nouă, în fosta Unitatea Militară de pe strada Oituz, care a fost oferită pe 49 de ani de către Ministerul Apărării Naționale. De altfel, MApN a salvat memorialul să nu ajungă în stradă după ce foștii proprietari au câștigat toate procesele în instanță. Din nefericire, pierderea proceselor a dus Asociația Memorialul Revoluției în pragul falimentulului: aceștia sunt obligați să plătească chiria retroactiv pe cinci ani, timp în care cele două părți s-au judecat.



GALERIE FOTO


Traian Orban a prezentat raportul de analiză pe 2011, raportul financiar și bugetul pentru 2012. “Am pierdut toate procesele și a trebuit să părăsim imobilul. Noua locație ne-a fost oferită pe 49 de ani, prin Hotărâre de Guvern. MapN a predat spațiul Ministerului Culturii, care ne-a oferit nouă în folosință gratuită. Am primit acest nou sediu, dar avem multe probleme. A trebuit să renovăm de la capăt totul. Mai avem foarte mult de lucru”, a declarat Traian Orban, directorul Memorialului Revoluției.

"Dacă nu vom fi ajutați, în septembrie vom fi nevoiți să punem lacătul pe ușă"

Datoria celor de la Memorial la proprietarii imobilului de pe strada Ungureanu este de 230.000 lei. Bugetul pe anul trecut a fost 749.000 lei, din care numai pe salarii s-au plătit 437.000 lei, tipărirea a șapte volume de cărți la Editura Memorialul Revoluției a costat 47.000 lei, iar plata pentru utilități se ridică la suma de 254.000 lei. Au fost atrase 42.000 lei din donații și 22.644 lei din sponsorizări.

Deconturile se duc la București, la Ministerul Culturii. După verificare ajung și la Curtea de Conturi. Situația financiară este foarte grea. Avem datorii la furnizori și Penitenciarului, a căror deținuți lucrează la sediul Memorialului. Dacă nu vom fi ajutați, în luna septembrie vom fi nevoiți să punem lacătul pe ușă. Ne paște falimentul”, a mai spus Orban. 

Reprezentanții Memorialului Revoluției au cerut suplimentarea bugetului pentru 2012 sau măcar să se achite datoriile pe care le au pe chirie de la fostul sediu.

image

Anul trecut, Memorialul Revoluției a fost vizitat de 3.700 de persoane, din care mai bine de jumătate erau străini. “Pentrucă vin mai mulți străini, e nevoie să ne prezentăm onorabil”, a mai spus Orban.

Planuri pentru comemorarea celor 25 de ani

La 25 de ani de la izbucnirea Revoluției, cei de la Memorial încearcă să ridice un monument în Calea Buziașului, pentru a marca ieșirea muncitorilor de pe platforma industrială (Electrotimiș, Spumotim, AEM, Detergenți, Electrometal, Optica, Guban, Banatul). De asemenea, și-au propus să aducă o bucată din zidul Berlinului.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite