Megauniversitate pentru doctori şi ingineri. Vezi propunerile de nume pentru „mamutul” rezultat din Medicină şi Politehnică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În doar câteva luni, capitala Banatului înregistrează două premiere istorice în mediul academic din România: înfiinţarea unui consorţiu universitar şi fuziunea Medicinei şi Politehnicii. Cele mai puternice universităţi din Timişoara îşi „unesc destinele”. Fuziunea dintre cele două instituţii începe, însă, uşor cu stângul.

CITEŞTE ŞI:
Argumentele unei decizii istorice pentru România: unirea Medicinei şi Politehnicii într-o megauniversitate. Vezi ce schimbări aduce decizia!

Timişoara este la un pas să înregistreze o nouă premieră naţională. În urmă cu trei luni, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara şi Universitatea Politehnica înfiinţau primul concern universitar din România. Pasul spre o nouă premieră a fost făcut de senatele celor două universităţi, care au decis că e bine ca instituţiile să fuzioneze. Rectorul de la Politehnică, Nicolae Robu, dă ca sigură contopirea dintre universitatea pe care o conduce şi Medicină.
„Senatele au aprobat fuziunea lor şi un set de principii care să stea la baza funcţionării”, a spus Nicolae Robu. De partea cealaltă, prorectorul didactic de la Universitatea de Medicină, Marius Raica, este mai precaut. Acesta spune că hotărârea luată de senatul de la Medicină este de „demarare a negocierilor, în niciun caz fuziunea necondiţionată”. „Toţi ne-am exprimat dorinţa de fuziune pentru că ne dăm seama că doar o universitate  mare poate rezista noilor provocări, dar e vorba de clarificarea tuturor capitolelor, începând de la personal şi până la intabularea clădirilor”, a spus prorectorul.

Cum se va numi universitatea?

Rectorul Politehnicii susţine că dacă totul decurge conform planului sunt şanse ca, de la toamnă, studenţii de la Medicină şi Politehnică să fie colegi ai aceleiaşi universităţi. Chiar dacă pare o problemă minoră, numele noii megauniversităţi poate crea diversiuni. Oficial nu s-a pus în discuţie niciun nume, însă reprezentanţii Politehnicii ar vrea să menţină brandul „Politehnica” şi în numele noii universităţi.
„Eu m-am gândit la Universitatea de Ştiinţe Aplicate Politehnica Timişoara, dar trebuie să găsim o variantă mulţumitoare pentru ambele părţi”, a spus Robu. „Domnul rector Drăgulescu a propus numele de Universitatea Regele Ferdinand I. Nu cred că nu o să ajungem la un consesns. Eu sunt mai interesat de chestiunile de fond”, a spus prorectorul Raica.

„Este un prim pas spre fuziunea universităţilor din Timişoara. Uşa este deschisă”
, Cosmin Raica, prorector Medicină

Studenţii spun „DA” hotărât

Chiar dacă la prima vedere pare că Politehnica şi Medicina se potrivesc ca nuca în perete, atât profesorii, cât şi studenţii găsesc argumente temeinice pentru care fuziunea să aibă loc. „Eu zic că e o colaborare propice şi foarte bună. Partea de Medicină poate să se combine cu partea de soft, de electronică, de programare. Metodele de diagnostic sunt făcute de oameni care au terminat Politehnica”, a spus Georgiana Gug, studentă în anul IV, la Medicină. „Noi suntem de acord. Este un avantaj foarte mare pe plan de cercetare, de dezvoltare, dar suntem un pic speriaäi de ce se va întâmpla cu căminele pentru că avem condiţii destul de bune acum”, a spus şi Andrei Cocârlă, preşedintele Ligii Studenţilor de la Automatică şi Calculatoare.

Citeşte şi:
Scandal sexual cu poze indecente la Facultatea de Arhitectură din Timişoara

Universitatea de Medicină, sex şi şpagă de la Timişoara

„Şpagă”, pe clădirea UMF „Victor Babeş” din Timişoara. Conducerea s-a grăbit să şteargă urmele cu bidineaua



De la stânga la dreapta: Ştefan Drăgulescu,Florian Popa,Nicolae Robu şi Ecaterina Andronescu (de la stânga la dreapta)
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite