Timişoara: Dosarul şpăgii de la Medicină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Dosarul şpăgii de la Medicină
Timişoara: Dosarul şpăgii de la Medicină

Scandaluri notorii au marcat ultimii ani în Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara.

Mita pretinsă de profesori pentru promovarea examenelor de la Medicină a fost cel mai puternic mediatizată în 2003. Studenţii indieni de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara (UMFT) s-au plâns atunci că Adriana Gontean, şef de lucrări la Catedra de Anatomie, le cerea bani în schimbul promovării examenelor. Potrivit declaraţiilor studenţilor indieni, profesorul pretindea bani în schimbul cărţilor necesare pregătirii pentru examene, iar cei care nu cumpărau cărţile riscau să nu intre în examen. Dosarul Adrianei Gontean arată că în perioada 2001-2003 profesorul a „pretins şi primit bani de la 28 de studenţi indieni”.

Infracţiunile de care a fost acuzată Gontean au continuat cu vinderea de cărţi către 54 de studenţi indieni. Preţul cerut de profesor pentru o carte de specialitate era de 100 de dolari, iar apoi acesta a crescut la 100 de euro.

„Avea lista proprie de prezenţă, din care ne chema pe rând în birou”, a declarat Jalel Ali Abdul Mohammed Hafice. Studenţii au declarat că în birou său, Gontean le cerea cărţi şi ceasuri, sau achiziţionarea unor consumabile de la firma unde era acţionar soţul ei. Volumele din „Istoria Românilor” şi facturile fiscale care arătau plăţile făcute de studenţi la firma S.C. Saratoga, alături de declaraţiile tinerilor indieni de la UMFT, i-au adus lui Gontean acuzaţiile de luare de mită, abuz în serviciu, evaziune fiscală şi fals în declaraţii, iar apoi condamnarea la zece ani de închisoare. Fostul şef de lucrări de la Anatomie a negat în permanenţă că ar fi pretins bani de la studenţii indieni. Gontean a susţinut că profesorii din UMFT au făcut presiuni asupra ei şi că s-a dorit înlăturarea sa din funcţie. 

Gontean şi-a susţinut mereu nevinovăţia

„În perioada 1999-2003 dr. Motoc nu e singurul care a făcut presiuni asupra mea de a promova studenţi indieni, deşi aceştia nu aveau cunoştinţele necesare”, arată declaraţiile din dosarul Adrianei Gontean. „Inclusiv rectorul actual a exercitat presiuni asupra mea în vederea promovării examenului de către aceşti studenţi”, a mai declarat Gontean în 2008.

"Avea lista proprie de prezenţă, din care ne chema pe rând în birou".

Jalel Hafice, student

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite