Mazilirea mitropolitului Nicolae Coreneanu este „temporară”, pentru „a se evita starea de confuzie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patriarhia Română a transmis un comunicat de presă prin care se motivează decizia Sfântului Sinod de a-i retrage dreptul de semnătură Înalt Prea Sfinţitului Nicolae Corneanu şi a-i oferi această sarcină Prea Sfinţitului Paisie Lugojanu. În comunicatul transmis, Patriarhia Română confirmă tensiunile din interiorul mitropoliei. 

La sfârşitul săptămânii trecute Sfântul Sinod a luat o decizie-şoc. Dreptul de semnătură al ÎPS Nicolae Corneanu, pe probleme administrative, a fost retras, iar toată puterea din acest punct de vedere i-a fost atribuită Prea Sfinţitului Paisie Lugojanu. Printr-un comunicat de presă transmis opiniei publice, reprezentanţii Patriarhiei Române au arătat motivele care au stat la baza deciziei luate de Sfântul Sinod „din respect pentru persoana venerabilă a Înalt Prea Sfinţitului.  „Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat această hotărâre, având caracter temporar şi excepţional, pentru a se evita starea de confuzie de la centrul eparhial al Arhiepiscopiei Timişoarei (dese reveniri la hotărâri luate în prealabil, polarizare între hotărârile luate şi aplicarea lor concretă, suprimarea autorităţii Consiliului Eparhial şi a Permanenţei Consiliului Eparhial, încercarea unor persoane de la Centrul Eparhial de a pune în contradicţie episcopul vicar cu chiriarhul locului derutând astfel clerul, credincioşii şi opinia publica)”, arată comunicatul transmis de patriarhie. 

Apel la calm şi rugăciune

Reprezentanţii Patriarhiei Române au mai anunţat că supervizorul scandalurilor de la Mitropolia Banatului  va fi  Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu al Olteniei, care are printre altele rolul de „ameliorare a situaţiei existente”. De asemenea, reprezentanţii Patriarhiei Române au făcut apel la calm şi rugăciune. „Clericii şi mirenii creştin-ortodocşi care se erijează în susţinători ai Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nicolae al Banatului sau ai Preasfinţitului Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, sunt îndemnaţi la calm şi rugăciune pentru a se evita duhul de tulburare care dăunează vieţii Bisericii şi imaginii ei în societate”, mai arată comunicatul Patriarhiei Române. Potrivit sursei citate, hotărârile Sfântului Sinod trebuie puse în aplicare, iar pe primul loc este binele Eparhial şi nu cel personal sau de grup. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite