EXCLUSIV Maşină secretă de "spălat" bani la subsolul BNR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banii sunt sortaţi de o aparatură specială la BNR
Banii sunt sortaţi de o aparatură specială la BNR

Sediul BNR din Timişoara este unul dintre cele patru puncte din ţară în care se procesează banii. O maşinărie performantă separă bancnotele false sau uzate de cele bune. Utilajul intră în funcţiune seara, când vin banii din oraş.

Utilajul de la sediul Băncii Naţionale Române (BNR), sucursala Timişoara, a fost achiziţionat din Germania. Maşinăria costă câteva milioane de euro, iar capitala Banatului şi este unul dintre cele patru oraşe din ţară unde se procesează bancnote. Aparatul, legat la un computer, poate să stabilească cu exactitate dacă bancnota este falsă, curată sau murdară, ori dacă trebuie să fie scoasă din uz. „Bancnotele bune sunt repuse în circulaţie. Cele care sunt foarte uzate sunt trimise la Bucureşti, unde sunt distruse. Pentru cele care sunt false, se face un proces verbal şi apoi se predă la Crima Organizată”, a declarat Tiberiu Burescu, director la BNR, sucursala Timişoara.

Fiecare bancnotă trece prin mai multe rânduri de senzori, care analizează autenticitatea cernelii şi a hârtiei, dimensiunile standard şi semnele autentice luminoase. Anul trecut, maşina nu a avut prea multe de lucru cu banii falşi. Aceasta a descoperit doar 18 unităţi, de câte 100 de lei, care au fost copiate la un Xerox performant.

Bancnotele uzate sunt tocate

După ce au trecut prin maşina de „spălat”, banii sunt împachetaţi şi se predau la tezaur. Bancnotele uzate, rupte, găurite sau lipite cu scotch sunt transportate la Bucureşti, unde urmează să fie distruse cu o maşină specială de tocat. "Banii deterioritaţi sunt înregistraţi, iar apoi sunt scoşi din circulaţie şi sunt înlocuiţi imediat cu alte unităţi. Se foloseşte termenul de igienizare, pentru că selectează bancnotele uzate şi rămân doar cele bune", a mai spus Burescu. Utilajul de procesat bancnote a uşurat munca angajaţilor de la BNR, înlocuind personalul care, înainte, desfăşura o muncă de „chinez bătrân”. Pentru monede există un alt echipament, care identifică defectele şi le grupează în fişicuri.

Reprezentanţii băncii ţin utilajul în secret. Persoanele neautorizate nu sunt acceptate să pătrundă în subsolul care găzduieşte maşinăria, iar fotografiatul utilajului este strict interzis. Pentru a nu avea neplăceri, reprezentanţii BNR nu au divulgat nici sumele de bani care ajung la ei.




Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite