Mărturiile groparului care i-a înmormântat pe fugarii ucişi pe graniţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cartea „Mormintele tac. Mărturii de la cea mai sângeroasă graniţă a Europei”, scriitorii Doina Magheţi şi Johan Steiner au adunat mărturii terifiante ale celor care au reuşit să fugă peste graniţă, ale rudelor celor care au fost omorâţi în încercarea de a părăsi ţara sau a oamenilor care au fost în slujba statului în acea perioadă.

CITEŞTE POVESTEA MEDICULUI CARE A FUGIT DE COMUNISM PRIN SERBIA:
Medicul care a fugit de communism cu o barcă pneumatică pe Dunărea îngheţată


Majoritatea celor care erau ucişi în zona Orşovei erau îngropaţi în cimitirul „Poiana stelei”. Groparul de aici, Ion Herici povesteşte cum erau aduşi pentru înmormântare românii care au vrut să fugă de regimul comunism, dar au fost opriţi în bătaia puştii. „Eu i-am îngropat pe toţi. Au fost aduşi de grăniceri, cu maşina cu prelată. Veneau vreo trei-patru soldaţi şi ajutau la descărcat. Şeful lor stătea, mai fuma câte o ţigară”, a povestit Ion Herici în carte.

Acesta a spus că unora dintre fugarii ucişi li se găsea familia şi se anunţa. Pentru alţii, nu exista însă niciun fel de ritual de înmormântare. „Am văzut multe, am văzut o fată tânără care a fost adusă aici. Am văzut-o la morgă. După ce au făcut autopsia am îngropat-o şi pe ea. Ştiu că a sărit pe geam din tren, pe aici la Vârciorova. A sărit direct în apă”, povesteşte groparul.

Urmăriţi pe timisoara.adevarul.ro alte mărturii impresionante despre fugarii care şi-au riscat viaţa şi chiar au murit din dorinţa de a scăpa de comunism.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite