Mărturii istorice de pe cea mai sângeroasă graniţă a Europei comuniste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steiner scrie despre cei care au forţat graniţa
Steiner scrie despre cei care au forţat graniţa

Scriitorii Johan Steiner şi Doina Magheţi au publicat o carte-document despre cei care au fugit sau au încercat să forţeze graniţa de vest în timpul comunismului.

„Mormintele tac. Mărturii de la cea mai sângeroasă graniţă a Europei” este titlul cărţii care a adunat mai multe declaraţii ale celor care au reuşit să fugă din România spre libertate. Volumul cuprinde şi mărturii ale rudelor sau prietenilor care şi-au găsit sfârşitul pe graniţă. Unul dintre eroii cărţii este fostul mare handbalist Hansi Schmidth. Acesta s-a apucat de handbal la nouă ani, iar din cauza suferinţelor familiei pe care le-au provocat comuniştii, Schmidt a hotărât să fugă din ţară. „Ştiam că handbalul era singura şansă de a ieşi din ţară”, povesteşte Hansi Schmidth. La 17 ani acesta era deja în lotul naţional care a câştigat Cupa Mondială, iar în 1963, când a fost într-un turneu la Köln şi-a părăsit echipa.

A trecut cu barca iarna
Una dintre cele mai deosebite mărturii este a lui Melmut Weber, un medic din Moldova Nouă, fugit cu încă un coleg, cu soţia şi copiii, cu o barcă pneumatică. „Au fugit cu copiii mici în cojoace şi pungi, noaptea pe un viscol puternic. Valurile duceau apa în barcă, dar au ajuns în Serbia şi de acolo în Germania”, a descris Steiner una dintre mărturiile doctorului Weber, care trăieşte acum în Germania.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite