Mărturii de la cea mai sângeroasă graniţă din Vest: sătenii şi preotul au fugit de comunism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Johan Steiner a adunat mărturii impresionante despre fuga românilor de regimul comunist
Johan Steiner a adunat mărturii impresionante despre fuga românilor de regimul comunist

Johann Steiner şi Doina Magheţi au adunat în „Mormintele tac. Mărturii de la cea mai sângeroasă graniţă a Europei” zeci de poveşti ale fugarilor din comunism.

O poveste aparte o are Dominik Kerbel, un neamţ originar din Banat care a fugit din ţară pentru a scăpa de comunism. Acesta nu a fugit însă singur, ci cu încă 21 de tineri din satul timişean Dolaţ şi cu preotul catolic Wenzel Demel. Aceştia au plecat în seara de 27 august 1979 direct de la balul rugii. „De la balul rugii, spre graniţă!”, a fost mesajul transmis de preot tinerilor.

 În jurul orei 23.00, preotul cu cei doi copii, soţia şi menajera, dar şi alţi tineri s-au constituit în grupuleţe care şi-au dat întâlnire la marginea satului, iar de aici au luat drumul frontierei. „Un apicultor, care-şi amplasase stupii direct lângă graniţă, pregăteşte terenul. Marchează drumul cu săgeţi din hârtie şi le asigură cu pietre în calea vântului. Cele două grupuri vor merge până la graniţă pe urmele săgeţilor”, povesteşte Johann Steiner în cartea sa.

Până la urmă, s-au adunat 21 de persoane care au reuşit să-i păcălească pe grăniceri. În Serbia aceştia au fost însă prinşi şi încarceraţi. Lor li s-au alăturat încă şapte localnici care i-au urmat. Într-un final, au reuşit să ajungă toţi în libertatea din Germania.

Sute de morţi pe graniţă, în zona Cazanelor



Sătenii din Dolaţ au fost printre norocoşii care au reuşit să scape de cruzimea grănicerilor. Au fost însă români care au pierit pe graniţă din dorinţa de a scăpa de comunism. Dominik Kerbel povesteşte cum un coleg al său de armată a fost ucis de grăniceri în încercarea de a fugi din ţară.

Citiţi mâine în „Adevărul” alte mărturii ale fugarilor români din Banat

image
Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite