Marius Mioc: “Am fost întins pe burtă şi lovit cu bastonul pe spate, picioare şi mâini”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Mioc
Marius Mioc

Acum 21 de ani, pe 16 decembrie 1989, la Timişoara s-a strigat pentru prima dată “Jos Comunismul” şi “Democraţie”. Marius Mioc a fost unul din sutele de timişoreni arestaţi în acea noapte.El a fost eliberat de abia pe 22 decembrie, după fuga dictatorului.

Un fost deținut politic spune că Tokes Laszlo a fost instrumentul puterilor internaționale, la revoluția din 1989

La 21 de ani de la căderea comunismului, Tőkés László așteaptă încă legitimația de revoluționar

Marius Mioc, care era în aceea vreme student la Facultatea de Medicină, s-a aflat în Piaţa Maria pe 16 decembrie, fiind unul din timişorenii adunaţi spontan la evenimente. "În aceea seară mergem pe la fiecare om şi spuneam <mâine la ora 5, adunare>.  În jurul orei 23, a venit cineva cu ideea să merg la gară, pentru că acolo este lume mai multă. Acolo m-au reţinut. Am încercat să fug de miliţieni, dar m-au prins pe Bulevardul Republicii”, a declarat Marius Mioc.

Avea de gând să le dea un nume fals miliţienilor, însă aceştia i-au găsit în bunzunare carnetul de student. A fost dus la sediul Miliţiei, nu însă să fie altoit bine pe drum. “În arestul miliţiei ne-au pus în genunchi cu mâinile la ceafă. Eram bătuţi peste spate, în timp ce se desfăşura o anchetă rapidă, în care spuneam doar numele şi ce am făcut”, a mai povestit Mioc. Revoluţionarii au fost apoi transferaţi la penitenciarul de pe Popa Şapcă. Erau aruncaţi în cellule supraaglomerate, cu paturi supraetajate pe trei nivele. “Stăteam ca sardelele în celulă. Am primit şi haine de puşcăriaş”, a adăugat Mioc.

Anchetă brutală la Miliţie

Revoluţionarii arestaţi nu aveau curaj să discute între ei despre ce se întâmplă afară. “Nu ştiam ce este afară. Au separa studenţii de ceilalţi arestaţi, dar nu aveam curajul să povestim. Îţi venea să-ţi descarci sufletul, dar nu ştiam cine este informator. Chiar făceam glume, că sunt camere de luat vederi, microfoane. Spuneam că avem cuier marca Philips”, a mai spus Mioc. Pe 18 decembrie, a fost anchetat şi ameninţat că va fi atârnat cu capul în jos. “Nu vroiam să spun că am fost la manifestări. Le-am spus că am fost la aceea oră am fost o văr de-al meu”, a mai declarat Marius Mioc. Adevăratul calvar a început pe 19 decembrie, când Marius Mioc a fost dus din nou la sediul Miliţiei. “A fost cu adevărat crunt. M-au întins pe burtă şi am fost bătutu peste spate, picioare şi peste mâini cu bastonul. Mi-au pus cătuşe foarte strâns la mâini. Ziceai că o să obosească şi el să mai lovească”, a povestit Mioc. În beciul miliţiei, Mioc a stat alături de şapte persoane, dintre care doar unul erta hoţ, restul revoluţionari. Miliţienii doreau să afle pe cine a mai văzut la manifestare şi ce vorbeau profesorii la ore.
Printre colegii de suferinţă s-a aflat şi Doru Berejovschi, care era împuşcat în mână, dar nu dorea să se afle acest lucru.

Au sărit din dubă

Pe data de 20 decembrie, când Timişoara era declarat oraş liber, marea majoritatea a celor arestaţi la penitenciar au fost eliberaţi, nu însă şi grupul lui Marius Mioc. Acesta a scăpat de abia de abia pe 22 decembrie, după căderea lui Ceauşescu.
Ne-au dat hainele civile şi ne-au urcat într-o dubă. Nu ştiam unde vor să ne ducă ş ice vor face. Obiectele personale au rămas la penitenciar. Mă gândeam că ne duc acolo. Am văzut prin gemuleţ lumea cu steaguri, iar însoţitorul şoferului făcea cu mâna. Noi băteam în pereţi să audă oamenii. Au reuşit să forţeze uşa şi am sărit din mers, pe strada Drubeta”, a mai declarat Marius Mioc.

A primit pensia fostului şef al securităţii

Marius Mioc a scris o serie de cărţi despre revoluţia română din 1989 şi este una din cele mai avizate voci în subiectul revolutiei. Acesta a încercat pe toate căile să i se facă dreptate. “Am depus plângere împotriva lui Filipescu, care mă ancheta pe mine, încă din acele vremuri. El nu a recunosct că m-a bătut. Eu nu aveam martori. Interesant este că dosarul meu a fost păstrat, deşi aproape toate celelalte au fost distruse. Al meu a scăpat pentru că a fost trimis la Bucureşti. Acolo, Filipescu scrie cu mâna lui despre anchetă”, a declarat revoluţionarul.

În 2000, Marius Mioc i-a dat în judecată pe Traian Sima, fostul şef al securităţii, Radu Tinu, adjunctul securităţii şi Filip Teodorescu, de la Securitatea din Bucureşti, pentru arestare ilegală în timpul Revoluţiei. În 2007, Traian Sima a pierdut procesul civil cu Marius Mioc şi a fost nevoit să îi plătească pentru revoluţionar, timp ce trei ani, o treime din pensie.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite