Marile investiţii din oraş ar putea fi aprobate la viteză. Vezi ce abuzuri pot apărea dacă acest proiect este aprobat!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de consilieri locali a iniţiat o propunere de urgentare a investiţiilor majore din capitala Banatului. Juristul-şef al Consiliului Local Timişoara, Ioan Cojocari, susţine că nu este de acord cu proiectul.

Consiliul Local Timişoara se întruneşte astăzi în şedinţă extraordinară, iar pe odinea de zi sunt mai multe proiecte de hotărâre. Unul dintre ele se referă la investiţiile private de peste un milion de euro care se realizează în Timişoara.

Proiectul este propus de un grup de consilieri care susţine că investiţiile private trebuie încurajate. „Investiţiile de peste un milion de euro amplasate pe raza municipiului Timişoara vor primi toate avizele necesare derulării investiţiei, pe care Primăria Municipiului Timişoara are în competenţă de a le elibera, în cel mult 7 zile calendaristice din momentul depunerii cererii”, este propunerea făcută de consilieri. „Au fost proiecte de 10 milioane de euro care au fost pasate un an de zile, cum ar fi mall-ul evreilor de la Modern”, a explicat consilierul Traian Stoia necesitatea unui astfel de proiect. Potrivit propunerii, orice întârziere a aprobării documentaţiei din cauza angajaţilor primăriei se sancţionează disciplinar.

Secretarul, aviz negativ
Proiectul propus de consilierii locali a iscat deja controverse în Primăria Timişoara şi în rândul aleşilor. Secretarul Ioan Cojcoari nu a vrut să facă multe comentarii pe marginea propunerii, dar a spus că a dat aviz negativ. „Nota mea este făcută, o depun mâine (n.a. azi) în plen. Eu nu îl avizez de legalitate”, a spus Cojocari.

Potrivit lui Traian Stoia, Juridicul nu şi-a dat avizul pentru a nu crea discriminări. „Am obţinut avize favorabile, dar trei dintre direcţii, la insistenţele secretarului general Cojocari, şi-au schimbat poziţia. Juridicul susţine că nu trebuie să discriminăm. Aici nu e vorba de discriminare, e vorba de recunoaşterea valorii”, a mai spus Stoia.

Proiect neclar
Surse din rândul consilierilor susţin că propunerea de urgentare a marilor investiţii este salutară, în principiu, dar proiectul este foarte ambiguu. „În principiu, eu zic că e un lucru bun. Investiţiile private mari trebuie tratate cu mare seriozitate. Nu putem să-i lăsăm să aştepte luni de zile, dar trebuie verificate. Nu se poate scrie că trebuie aprobate”, a spus Ciprian Bogdan. „Simpla declaraţie pe propria răspundere, potrivit căreia investiţia depăşeşte un milion de euro, nu este suficientă. Valoarea investiţiei trebuie probată cu documente. Cred că textul proiectului trebuie reformulat”, a spus şi Ciprian Jichici.

Consilierii care propun proiectul de urgentare a investiţiilor mai mari de un milion de euro nu sunt la prima propunere de acest gen. Traian Stoia a mai propus scutirea de la plata taxelor şi impozitelor pentru investitorii care construiesc parcări, dar şi un proiect de vânzare a terenurilor pe care se află proprietăţi private.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite