Mansarda de pe bloc, o afacere trăsnet cu capcane periculoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foarte multe probleme de urbanism au apărut din cauză că nu au fost consultaţi cetăţenii
Foarte multe probleme de urbanism au apărut din cauză că nu au fost consultaţi cetăţenii

Scandaluri care ard la foc mocnit zguduie din temelii mansardele construite în Timişoara. În oraşul de pe Bega s-au construit peste 120 de mansarde. O analiză atenă a fenomenului arată că afacerea se ridică la peste un milion de euro, însă sunt şi unele pericole majore.

Mansardele sunt considerate cele mai avantajoase oferte de pe piaţa imobiliară datorită preţurilor accesibile. „Au apărut astfel de oportunităţi şi pentru persoanele fizice pentru că, în aceste cazuri, raportul preţ - suprafaţă este foarte interesant”, a explicat Daniel Crainic, expert imobiliare.ro. Un apartament nou cu o cameră la mansardă, la cheie, cu o suprafaţă de 40 de metri pătraţi costă în jur de 25.000 de euro, iar pentru fiecare cameră în plus, se mai adugă aproximativ 10.000 de euro.

Datele primăriei arată că în Timişoara s-au construit cel puţin 120 de mansarde. La o medie de trei apartamente pe fiecare scară şi un preţ mediu de 30.000 de euro pe apartament rezultă 360 de apartamente noi, pentru care s-a plătit cel puţin un milion de euro. Ţinând cont că în urma mansardării unui bloc pot rezulta chiar şi 10 apartamente, proporţiile afacerii  pot fi mult mai mari.

Riscul care pândeşte în vecini


Cele mai multe mansarde se construiesc prin înţelegerea dintre asociaţia de proprietari şi constructor. În schimbul izolării blocului şi a altor lucrări, în funcţie de negocieri, locatarii cedează terasa, pe care se construieşte mansarda. Când apare un locatar nemulţumit lucrurile se complică atât pentru constructor, cât şi pentru beneficiarii noilor apartamente. „Am început demersurile pentru construcţie în urmă cu doi ani. Am făcut un calcul de profit de 20 la sută. Am avut probleme cu unul din locatari care s-a răzgândit, mi-a întârziat proiectul doi ani, piaţa imobiliară a căzut, iar profitul este de maximum 5 la sută”, a spus unul din constructori.

Notarii din Timişoara susţin că vânzarea terasei de bloc trebuie să se facă prin acordul individual al fiecărui proprietar, exprimat personal la notar. O astfel de soluţie este complicată, iar constructorii preferă să meargă prin acordul pe tabel, legalizat de notarii din Oradea. „Dacă are un act notarial îl intabulăm, indiferent unde este făcut. Dacă este fals sau nu decide instanţa”, a spus şeful Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Timiş, Arthur Ursu.

În Timişoara sunt cel puţin două cazuri în care unii locatari susţin că nu au semnat în tabele pentru a-şi vinde partea de proprietate, situaţie care pune în pericol regimul juridic al mansardelor nou-construite. Surse judiciare au spus că, dacă se dovedeşte că au fost folosite acte false, se poate ajunge la anularea tuturor actelor care au rezultat de acolo. Astfel, contractele de vânzare devin nule.

Secretarul Cojocari, urmărit penal pentru o mansardă



Secretarul Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari este urmărit penal pentru o mansardă. Cojocari este acuzat de abuz în serviciu pe motiv că nu şi-a dat avizul pentru construirea unei mansarde. Secretarul şi-a motivat gestul prin lipsa acordului notarial individual al fiecărui proprietar. Cojocari susţine că este nevinovat şi nu a făcut decât să respecte legea. Acesta a spus însă că a eliberat autorizaţii şi pe bază de tabel, dar când au apărut plângeri a cerut acordul fiecărui proprietar.




Citeşte cât de mari pot ajunge problemele din cauza scandalurilor de la mansardă, mâine în Adevărul



Ioan Cojocari
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite