Timişoara: Managerii de top sunt noii candidaţi la ajutor de şomaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Managerii de top sunt noii candidaţi la ajutor de şomaj
Timişoara: Managerii de top sunt noii candidaţi la ajutor de şomaj

Directorii cu CV-uri impresionante şi experienţă profesională de elită umplu rândurile şomerilor din Banat. Companiile nevoite să-şi reducă activitatea renunţă şi la angajaţii din funcţiile de conducere.

Citeşte pe aceeasi temă:

Şomerul din Top 500 Miliardari

Timişoara: Preşedintele Alcatel-Lucent Europa de Sud-Est iese la pensie

După ce au dat afară salariaţi din toate domeniile de activitate, marile societăţi au fost nevoite să renunţe şi la manageri. Bănăţenii cu cele mai mari indemnizaţii de şomaj sunt, în 2009, foşti directori generali care au rămas fără loc de muncă din cauza restructurărilor din companiile pe care le-au condus ani la rând.

Banatul are un al doilea şomer de lux

Mircea Ionescu a condus timp de 20 de ani Romtelecomul în Banat. Restructurările din companie nu i-au lăsat altă variantă în afara şomajului. Timişoreanul a declarat că nu poate să-şi găsească de lucru, piaţa comunicaţiilor fiind o zonă în care îi este imposibil acum să o ia de la capăt.

Al doilea şomer de lux din Banat este Virgil-Iosif Pal, care a condus compania de echipament sportiv Salomon, după ce anterior a fost manager în cadrul companiei Coca-Cola. „Anul trecut, firma a fost închisă de tot. De zece luni, mi-am lăsat CV-ul la toate agenţiile de recrutare, dar deocamdată nu a apărut nimic”, a declarat fostul manager. „Timişoara e mare, dar totuşi foarte mică”, a adăugat acesta.

Potrivit lui Virgil Pal, posturile de conducere din marile companii cu sedii în Vestul ţării sunt ocupate de expaţi, astfel că, şansele de a prinde un job de vârf se menţin scăzute până la trecerea crizei. „Nu ne rămâne decât să aşteptăm să se elibereze poziţiile ocupate de expaţi, pentru că aceştia nu se lasă duşi uşor”, a declarat Pal. Soluţia de moment alesă de fostul manager a fost intrarea în şomaj, timp de un an. „Totuşi, cred că situaţia nu se va regla până la sfârşitul lui 2010”, a
declarat fostul manager.

CV-urile de elită rămân în aşteptare

Restructurările din marile companii au adus zeci de CV-uri consistente în agenţiile de recrutare şi plasare a forţei de muncă. Foştii manageri sunt, însă, greu de plasat în noi poziţii de conducere.

„Aproape 10-15 la sută din foştii manageri care şi-au lăsat CV-ul la noi şi-au găsit un nou loc de muncă”, a declarat Felix Toma, de la agenţia Adecco. Potrivit specialiştilor, managerii disponibilizaţi se împart în două categorii: cei care sunt dispuşi să accepte salarii mai mici decât cele câştigate în urmă cu un an şi cei care preferă să aştepte trecerea crizei, decât să lucreze pe bani mai puţini. „Săptămâna trecută am avut două cazuri de foşti manageri care au anunţat că situaţia devine tot mai acută şi sunt dispuşi să renunţe la cerinţele salariale ridicate”, a declarat Luminiţa Socaci, de la agenţia Adecco.

 Agenţiile de recrutare îndeamnă la răbdare

Specialiştii în resurse umane îi sfătuiesc pe managerii afectaţi de criză să demonstreze că sunt capabili şi să-şi ajusteze cerinţele salariale. „Relocarea angajaţilor de top din alte ţării, în România, este o soluţie temporară. Managerii străini sunt detaşaţi în România, nu vor rămâne definitiv aici”, a declarat Adriana Blagoiev, manager al companiei Manpower.
„Managerii trebuie să se obişnuiască fără beneficiile de până acum şi îşi rotunjească veniturile prin bonusurile pentru productivitate”, a adăugat Adriana Blagoiev .


Salariile de pe piaţa muncii
Potrivit portalului bestjobs.ro, salariul unui manager regional din Timişoara este, în medie, de 2.500 de euro şi poate ajunge până la 4.000 de euro. Un director economic câştigă şi 3.000 de euro, iar un manager de vânzări, între 530 şi 2.000 de euro. Salariul unui director tehnic, cu o experienţă de cel puţin cinci ani, ajunge la 3.000 de euro lunar, în timp ce un director general câştigă între 850 şi 3.500 de euro. Pe lângă salarii, managerii primeau până în 2009 bonusuri precum plata grădiniţei pentru copii, abonamente la săli de sport sau servicii medicale gratuite.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite