Tinerii pot cumpăra legal din magazinele de vise substanţe care îi pot băga în spital. Autorităţile sunt neputincioase în faţa acestui pericol!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un magazin de etnobotanice funcţionează lângă sediul PDL Timiş
Un magazin de etnobotanice funcţionează lângă sediul PDL Timiş

Primăria, poliţia sau protecţia consumatorului nu pot lupta cu etnobotanicele. Doar foarte puţin timp a fost Timişoara un oraş în care nu existau magazine de etnobotanice.

În lipsa unor legi clare, însă, proprietarii de spice shop-uri s-au reorientat rapid şi au găsit soluţii legale pentru a se lansa din nou în afaceri.

Încă de luna trecută, prefectul de Timiş Mircea Băcală avertiza asupra faptului că magazinele de etnobotanice au reapărut. Toate controalele făcute de Poliţie, OPC, Direcţia Agricolă şi cea Sanitar-Veterinară au fost în zadar, proprietarii fiind amendaţi, iar sancţiunile, achitate în scurt timp. În acelaşi timp, şi hotărârea de consiliu local, care interzicea înfiinţarea de astfel de firme la mai puţin de 200 de metri de şcoli şi spitale, e respectată.  Dovadă, un spice-shop funcţionează la câteva sute de metri de sediul PDL Timiş, Consulatul Austriei şi Liceul Lenau din Timişoara, iar autorităţile nu au ce să facă.

Nu se pot închide
„Noi facem în permanenţă controale, dar proprietarii respectă legea. Proprietarii au eliminat etnobotanicele interzise de lege, astfel că nu avem cum să ne atingem de ei”, a spus Emil Andrei, purtător de cuvânt al Poliţiei Timiş. Şi cei de la Protecţia Consumatorului şi Direcţia Agricolă spun că sunt legaţi la mâini, legea fiind extrem de vagă şi prost concepută.

„Dacă nu avem cum să închidem aceste magazine, atunci le vom supraveghea video. Vom monta camere în dreptul lor, astfel încât să surprindem fiecare client şi fiecare furnizor”, a spus prefectul de Timiş, Mircea Băcală. Şi medicii de la spitalele din oraş sunt nemulţumiţi că spice-shop-urile nu au fost închise. „Încă primim cazuri în care tinerilor li s-a făcut rău de la aceste prafuri. Mulţi nu au înţeles că îşi pun viaţa în pericol”, a explicat Mihai Grecu, şeful Urgenţelor de la Spitalul Judeţean.
În total, la ora actuală, în Timişoara funcţionează două magazine unde se vând etnobotanice, însă o mare parte din vânzări au loc online, prin anunţuri şi site-uri specializate.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite