Mafia cerealelor îşi face de cap în Timiş. Autorităţile au confiscat doar două tone de cereale în jumătate de an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a anunţat intensificarea acţiunilor pentru combaterea evaziunii fiscale din România. În acest sens s-a schimbat şi legea, care ar trebui să oprească avântul mafiei TVA-ului care şi-a făcut de cap până acum. Potrivit datelor de la Garda Financiară Timiş, în perioada iunie-mai s-au confiscate doar două tone de cereale.

Unii din cei mai mari evazionişti sunt samsarii din mafia cerealelor care tranzacţionează sute de tone de produse fără plata TVA-ului. Cu toate că, neoficial, toată lumea ştie de aşa-numita mafia a cerealelor care aduce prejudicii de milioane de euro la bugetul de stat, oficial nu se face nicio „captură” seriosă. Potrivit datelor de la Garda Financiară, în perioada iunie-mai, în Timiş s-au confiscat doar două tone de cereale, în timp ce se fac zeci de transporturi de peste 40 de tone fiecare. „Se cărau zeci de maşini la Sânnicolau şi numai un rom care căra 22 de tone a fost oprit”, a spus preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România, timişeanul Viorel Matei.


„Nu e numai Garda Financiară, ci şi Poliţia. Legea nu a fost bună şi nu a funcţionat. Nu se respectă actele de însoţire a mărfii şi aceste aspecte nu se verifică. Se duc la un butic, prind un vânzător că are 100 de lei încasat în plus şi pe ăla îl omoară. Nu îşi fac datoria, ăsta este adevărul”, a mai spus Matei. Pe linie de legume fructe, comisarii de la Garda Financiară au confiscat 79 de tone. De asemenea, potrivit datelor de la Garda Financiarpă, au fost confiscate 1.300 de litri de alcool, 8.300 de baxuri de ţigări şi două tone de carne.

Măsuri împotriva evaziunii

Guvernul a adoptat recent o ordonanţă prin care se iau o serie de măsuri de combatere a evaziunii fiscale. Pentru că sunt binecunoscute practicile prin care firmele care fac achiziţii intracomunitare fără a plăti TVA, sunt trecute, ulterior pe numele unor boschetari sau bolnavi psihic care nu pot fi traşi la răspundere s-a luat decizia ca nicio firmă să nu mai poată cumpăra din Comunitatea Europeană fără a fi trecută într-un Registru al Operatorilor Intracomunitari. „O mare parte din evaziunea fiscală se face în domeniul legume fructe. Din întâi august, toţi operatorii economici care doresc să efectueze operaţiuni intracomunitare trebuie să se înregistreze în acest registru. Astfel există o evidenţă mai clară a tuturor”, a explicat şeful Gărzii Financiare Timiş, Florin Frugină.

Dosar penal pentru contrabandişti

O altă măsură de combatere a evaziunii fiscale este limitarea comercializării din magazinele de tip duty free, permiţându-se vânzarea a doar două pachete de ţigări pe zi unei singure persoane. O noutate absolută a noii legislaţii îi vizează pe contrabandişti. Dacă până acum, cei care erau prinşi cu maşinile burduşite de ţigări se alegeau doar cu o amendă, de la întâi august, cei care sunt prinşi cu mai mult de 50 de pachete de ţigări netimbrate se vor alege cu dosar penal.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite