Timişoara: Mafia traficanţilor de ţigări prosperă în ciuda operaţiunilor agresive ale poliţiei (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Mafia traficanţilor de ţigări prosperă în ciuda operaţiunilor agresive ale poliţiei (GALERIE FOTO)
Timişoara: Mafia traficanţilor de ţigări prosperă în ciuda operaţiunilor agresive ale poliţiei (GALERIE FOTO)

Poliţiştii de frontieră şi agenţii de circulaţie din Banat au confiscat sute de mii de pachete de ţigări de la cărăuşii din magazinele duty-free aflate la frontiera cu Serbia. În ciuda ofensivei agresive împotriva mafiei, contrabandiştii prosperă.

Poliţiştii de frontieră timişoreni au confiscat peste 500.000 de pachete de ţigări netimbrate de la începutul acestui an.
Tutunul de contrabandă a fost confiscat de la şoferii care veneau dinspre Vama Moraviţa şi Vama Jimbolia, unde încă există zece magazine duty-free. Acestea alimentează piaţa neagră din Timişoara, Arad, Mehedinţi, Bihor şi Drobeta Turnu Severin.



„Nu pot ei să confişte cât putem noi să cărăm”

Toate pieţele din marile oraşe ale regiunii sunt invadate de mii de vânzători ambulanţi care sunt pe treapta cea mai de jos a piramidei mafiote a contrabandei cu ţigări. „Nu pot ei să confişte cât putem noi să aducem”, spune Mihai, care câştigă sute de euro pe zi din aprovizionarea vânzătorilor de pe străzi şi din pieţe.  Afacerea acestuia merge strună pentru că administraţiile pieţelor tolerează vânzătorii de ţigări.  Ţăranii care vând în pieţele din Timişoara susţin că întreaga contrabandă are loc cu ştiinţa şi acordul administraţiilor. 



Caravană de traficanţi


Cea mai mare captură a fost realizată recent de poliţiştii de frontieră. Este vorba de peste 30.000 de pachete de tutun netimbrat, confiscate de la un bărbat care circula cu un convoi format din patru automobile în apropiere de Moraviţa.



image
image
image

Poveşti ridicole, dar foarte eficiente juridic

Povestea celor care sunt prinşi cu ţigări de contrabandă este întotdeauna aceeaşi. „Ei spun că au găsit ţigările la marginea drumului, apoi că le-au încărcat în maşină şi se grăbeau să le aducă la poliţie în momentul în care noi îi tragem pe dreapta”, a spus agentul Ciprian Gaic, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Timiş. Amenzile pe care le pot aplica poliţiştii de frontirtă pentru contrabandă sunt de cel mult 1.500 de lei.

  

Garda Financiară poate face diferenţa dar e adormită

Amenzile pe care le poate aplica Garda Financiară Timiş pentru trafic ilegal de tutun ajung până la 100.000 de lei. Comisarii Gărzii Financiare nu sunt însă prea interesaţi să abordeze fenomenul. Poliţia Economică este ceva mai activă la acest capitol. Poliţiştii timişoreni au confiscat peste 350.000 de pachete de ţigări netimbrate, de la începutul acestui an.  Cele mai multe capturi au fost realizate în apropierea Vămii Moraviţa, unde IPJ Timiş a instalat un filtru permanent la începutul anului. „Există capturi cuprinse între 2.000 şi 10.000 de pachete de ţigări în apropierea Vămii Moraviţa”, a spus Marinela Apostolache, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Timiş.

     

Operaţiuni sistematice în pieţe

La sfârşitul săptămânii trecute poliţiştii timişoreni au mai confiscat peste 15.000 de pachete de ţigări netimbrate, la Moraviţa.  O parte dintre confiscări au fost făcute în pieţele din Timişoara. Piaţa 700, Piaţa Traian sau Piaţa Badea Cârţan sunt locurile preferate ale comercianţilor de tutun netimbrat. Din pieţe poliţiştii au confiscat peste 100.000 de pachete de ţigări de la începutul anului. La cinci minute după încheierea operaţiunilor contrabandiştii revin în stradă şi reiau nestingheriţi vânzările.

image
image
image
image
image
image


 

image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite