Timişoara: Mafia pieţelor din oraş îi umileşte pe ţărani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piaţa Badea Cârţan va fi modernizată
Piaţa Badea Cârţan va fi modernizată

Producătorii autohtoni sunt nevoiţi să vândă pe jos marfa agricolă. Chiar dacă există mese goale în piaţă, producătorii nu-şi pot etala marfa pentru că sunt alungaţi de „bişniţari”.

Producătorii de produse agricole autohtone găsesc rar mese de închiriat în pieţele din Timişoara, acestea fiind ocupate din timp de producători care aduc marfă din import. Atunci când la mesele închiriate nu vine nimeni să vândă, micii producători sunt alungaţi agresiv de „bişniţarii” din piaţă, chiar dacă mesele stau goale mult timp. Astfel, singura lor opţiune este de a comercializa pe jos, unde, însă, sunt amendaţi de Poliţia Comunitară cu cel puţin 50 de lei. De asemenea,  reprezentanţii pieţei nu ezită să taxeze şi pe cei care vând produse pe jos.

Vânzători agresivi
O astfel de situaţie a fost reclamată chiar la redacţia Adevărul de Seară de către un vânzător care nu a putut comercializa pe o masă goală, fiind gonit de „bişniţari”, iar pentru că a vândut pe jos, a fost amendat de poliţiştii comunitari.
„Sunt un producător din zona Caransebeş şi am venit cu marfă în Piaţa Badea Cârţan ca să vând fructe. M-am dus la masă şi au venit bişniţarii şi mi-au spus că e închiriat şi că să plec de acolo: Pleacă dom’le de aici! Şi m-am pus pe jos. Mesele sunt închiriate de bişniţari. La vreo 30 de minute au venit comunitarii în control şi mi-au dat amendă că vindeam pe jos. Iar vineri, cei de la piaţă ne-au încasat 10 lei, în loc de 5, chiar dacă stăteam pe jos”, a reclamat producătorul supărat, care a preferat să-şi păstreze anonimatul. Majoritatea producătorilor autohtoni sunt nemulţumiţi de această situaţie.

Producători nemulţumiţi
„De multe ori nu am putut să închiriez masă de şmecheri, nu-i corect. Lucrez de opt ani în agricultură, am căutat mereu să vând la masă, dar depinde de norocul pe care îl ai în acea zi. Dar nu poţi vorbi cu şmecherii, că ne iau la bătaie”, a declarat supărat Ştefănigă Dumitrie, vânzător în Badea Cârţan. Vânzătorii de produse importate se sfiesc să declare informaţii pentru ziar, iar puţini din cei care au masă asigurată, şi au curajul să vorbească, consideră corect ca dacă mesele sunt închiriate, să nu mai existe dispută pe seama acestora, chiar dacă sunt goale.
Directorul pieţelor din Timişoara, Ştefan Victor a explicat scurt situaţia: „Ei nu vor să stea la masă că-i taxa mai mare”.

Poliţia nu a primit reclamaţii
Reprezentanţii Poliţiei Comunitare Timiş  amendează producătorii care vând pe jos, dar spun că nu au cunoştinţă de  războiul pentru mesele din piaţă. „Nu cunosc sesizări despre acest aspect, noi doar însoţim inspectorii de la primărie în acţiuni care se fac zilnic în pieţele din Timişoara”, a precizat Dorel Cojan, directorul adjunct a Poliţiei Comunitare Timiş

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite