MOMENT ISTORIC Film SF, devenit realitate. După 50 de ani canalul Bega este din nou navigabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările de curăţare a canalului Bega au fost terminate, iar râul poate fi oricând navigat de mici ambarcaţiuni. Mai lipsesc vaporaşele pe care reprezentanţii primăriei Timişoara au tot promis că le cumpără. 

Subiectul circulaţiei vaporaşelor pe Bega a fost nelipsit în ultimi ani de pe buzele reprezentanţilor din administraţia publică locală. Autorităţile vorbeau cu fiecare ocazie de măreţul proiect al circulaţiei pe Bega, dar în realitate nu s-a întâmplat nimic concret. După finalizarea lucrărilor de curăţare a Begăi şi după ce s-au scos sute de tone de nămol din canal, s-a făcut un pas foarte important spre deschiderea circulaţiei. „Tronsonul este încheiat din punctul nostru de vedere. Navigabilitatea se poate relua chiar de mâine”, a spus şeful Direcţiei Apelor Banat, Titu Bojin. Autorităţile au stabilit şi traseul pe care se poate circula cu vaporaşele: Uzina de apă-Solventul. 

Nu sunt vapoare, dar se ştiu staţiile

Pentru deschiderea navigaţiei pe Bega este nevoie însă de vaporaşe. Reprezentanţii Primăriei Timişoara vor să le cumpere în această vară, dar surse importante spun că până în toamnă vaporaşele nu pot fi cumpărate. Cert este însă că odată ce le va cumpăra, primăria va organiza un transport în comun pe apă. Staţiile au fost deja stabilite: 

STATIA 1 – mal nord, la stânga de podul Mihai Viteazul

STATIA 2 – mal nord, la dreapta de podul Dacilor

STATIA 3 – mal nord, la dreapta de podul Decebal

STATIA 4 – mal sud, la dreapta de podul Michelangelo

STATIA 5 – mal sud, la stânga de podul Mitropolit Şaguna

STATIA 6 – mal sud, la stânga de podul Traian

STATIA 7 – mal sud, la stânga de podul Ştefan cel Mare

STATIA 8 – mal sud, în dreptul Str. Vulturilor (la dreapta de vechiul port)

STATIA 9 – mal sud, la stânga de podul Modoş

Până la vapoare ne mănâncă lebedele

Pentru că achiziţia vapoarelor şi transportul pe Bega sunt încă nesigure, reprezentanţii Apelor Banat au decis că e bine să permită pe Bega accesul hidrobicicletelor în formă de lebede sau delfini. După ce vor fi puse pe apă şi vaporaşele se va mai discuta. „Trebuie stabilit un regulament foarte clar pentru a nu fi probleme şi a preveni posibile evenimente neplăcute”, a mai spus Titu Bojin. În paralel cu introducerea vaporeşelor pe Bega, primăria are şi un proiect european de refacere a malurilor. Finalizarea proiectului este programată însă peste trei ani. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite