Revoluţionarul Lorin Fortuna: "Data naşterii lui Mihai Eminescu este un mare fals"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lorin Fortuna
Lorin Fortuna

Mişcarea Civică „Mihai Eminescu” din Timişoara militează pentru restabilirea adevărului cu privire la ziua de naştere a marelui poet. Aceştia susţin că Eminescu s-a născut pe 20 decembrie 1849 şi nu pe 15 ianuarie 1850, dată care este învăţată în şcoli.

Ziua de 15 ianuarie, desemnată ca „Zi a culturii româneşti”, este contestată vehement de Mişcarea Civică „Mihai Eminescu” precum şi de o serie de eminescologi. Aceştia susţin că 15 ianuarie 1850 este ziua în care s-a înregistrat juridic la oficiul stării civile naşterea copilului Mihai Eminovici, nu şi data la care s-a născut poetul. Aceştia aduc dovezi care arată că Mihai Eminescu s-a născut pe 20 decembrie 1849. 

„Ne bazăm pe două dovezi clare în acest sens. Prima este chiar una din scrierile lui Mihai Eminescu în Societatea Junimea. A doua este o scriere al tatălui său care a notat: astăzi s-a născut fiul nostru. Argumentul pentru care se menţine această zi este că 15 ianuarie 1850 a rămas o dată prea cunoscută şi acceptată de mari critici şi istorici”, a declarat Lorin Fortuna, preşedintele Mişcării Civice „Mihai Eminescu”.

Fortuna susţine că niciodată nu este târziu pentru restabilirea adevărului. Acest subiect se va dezbate şi în simpozionul care va fi organizat sâmbătă, la Timişoara. „Mihai Eminescu a fost nu doar cel mai mare poet, ci şi un important vector societal al poporului român. E important să se facă dreptate şi pentru restabilirea adevărului. Mai bine mai târziu decât niciodată”, a mai spus Fortuna.

Mişcarea Civică „Mihai Eminescu” s-a născut prin transformarea Uniunii Românilor Bucoveni şi este condusă de revoluţionarul bănăţean Lorin Fortuna, primul om care a vorbit timişorenilor din balconul Operei, în decembrie 1989.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite