Liceul german "Nikolaus Lenau" din Timişoara – o şcoală de nota 1!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liceul german din Timişoara este un model pentru învăţământul românesc
Liceul german din Timişoara este un model pentru învăţământul românesc

Liceul Teortic “Nikolaus Lenau” din Timişoara se poate mândri cu o performanţă cu rar se mai se mai întâlneşte în zilele noastre, toţi elevii trecând Bacalaureatul. Nota 1 este nota maximă în Germania.

Liceul german “Nikolaus Lenau” a obţinut promovabilitate sută la sută la Bacalaureatul din această vară. Un singur elev a fost respins, însă în urma contestaţiei a primit şi acesta notă de promovare.

Elena Wolf, directoarea Liceului “Nikolaus Lenau” este mândră de performanţa elevilor şi afirmă că secretul se află în spatele unei munci de 12 ani.

Este o reuşită de care nu putem să nu fim mândri. Ne onorează. Avem în faţă o generaţie foarte bună şi la Secţia Specială, unde din 33 de elevi, patru au luat nota maximă, 1, aşa cum se notează în Germania”, a declarat Elena Wolf.

Dacă nota 1 reprezintă un dezastru total pentru un copil din România, un elev din Austria sau Germania se poate considera foarte bun în urma ei. Nota 1 este nota maximă în sistemul de învatamânt din tarile respective.

Nota 1 înseamnă foarte bine, excelent; nota 2 bine; nota 3 performanţă medie; nota 4 cea mai mică notă de trecere; 5 insuficient, nu se promovează cu această notă; 6 insuficient, cea mai mică notă posibilă. Notele pot primi alături de ele plusuri şi minusuri.


Secţie specială acreditată de Guvernul Germaniei


Absolvenţii Secţiei Speciale de limba germană de la “Nikolaus Lenau” au obţinut o diplomă de Bacalaureat specială, care este recunoscută atât în România, cât şi în Germania, ei putând să acceadă în învăţământul superior german.



Examenul lor s-a desfăşurat potrivit Regulamentelor de desfăşurare a bacalaureatului din Germania, iar în urma absolvirii examenului, promovaţii obţin atât diploma germană de Bacalaureat, cât şi cea română, în baza unui sistem de echivalare agreat de cele două state.

Un elev de la “Lenau” ajunge la Oxford


Unul din cei mai străluciţi elevi de la clasa specială a Liceului “Nikolaus Lenau” este Victor Jivănescu. El este unul dintre cei patru care au terminat “bacul” cu nota 10 şi din vară va studia la renumita universitate Oxford.

“Victor Jivănescu a fost un elev deosebit. El a fost acceptat pentru o bursă la Oxford încă din iarnă. Aceste performanţe se obţin astfel: În primul rând, elevul trebuie să vrea să înveţe. Apoi vine susţinerea din partea părinţilor. Nu în ultimul rând, este important să aibe o colaborare deosebită cu profesorii. Se pare că în acest an s-au întâlnit cei trei factori. Nu este munca unui an sau doi, ci rezultatele unei munci de 12 ani”, a mai spus Elena Wolf.

Rezultatele celor de la “Lenau” sunt cu atât mai meritorii cu cât aria de selecţie este pe an ce trece mai scăzut, având în vedere că de abia mai sunt etnici germani în Banat.

Dacă anii trecuţi existau clase de germană la Şcoala Generală nr.8, nr.13, nr.19 sau la “Shakespeare”, acum singura şcoală care are clase I-IV sau I-VIII este “Nikolaus Lenau”.
 
A trecut la matematică după recorectare


Absolventul Beniamin Turcin a obţinut note de trecere la toate materiile la care a susţinut examen, cu excepţia matematicii. El a fost notat cu 8,85 la limba română, 8 la limba si literatura germană, 7,35 la biologie vegetală şi animală. La matematică a luat doar 3,60, însă Benjamin Turcin a depus contestaţie. După ce lucrarea sa a trecut de trei comisii, nota i-a fost crescută cu 3,60 puncte, la 7,30.

"Vom face o verificare la nivelul comisiei de corectare pentru a afla cum a fost posibilă o modificare atât de mare a notei. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, profesorii evaluatori pot fi sancţionaţi cu tăierea salariului pentru câteva luni şi se poate ajunge până la nerepartizarea lor la examenele naţionale din viitor", a declarat Cornel Petroman, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Timiş.



Directoarea liceului "Lenau" a primit vizita unor oaspeţi din Germania

Elena Wolf nu are emoţii în ceea ce priveşte nota de trece obţinută de elevul din şcoala condusă de ea.

Contestaţia ajunge pe la două comisii. Dacă după corectare nota creşte cu mai mult de 1,5 puncte, ajunge la o a treia comisie”, a mai declarat Elena Wolf.

Liceul Lenau
Liceul Lenau

Istoria zbuciumată a Liceul “Nikolaus Lenau” din Timioara

În locul actualei clădiri, în anul 1761, s-a aflat Primăria Sârbească (Rasciană), în 1772 a fost Teatrul orăşenesc. La 23.04.1870 se hotăraşte, în baza contractului încheiat între Ministerul Cultelor şi Instrucţiunii Publice de la Budapesta şi conducerea oraşului Timişoara, înfiinţarea "Şcolii superioare reale".

Conducerea oraşului se obligă să construiască în termen de trei ani un edificiu şcolar corespunzător, iar până la terminarea construcţiei se va îngriji de adăpostirea şcolarilor.

Organizarea şcolii revenea statului, Ministerul Cultelor şi Instructiunii Publice din Ungaria urma să numească directorul şi profesorii, primăria având doar un drept limitat asupra numirii corpului profesoral. În toamna anului 1870, se deschide şcoala reală, numindu-se "Şcoala superioară regală maghiară de stat".



În memoria regelui Ungariei Francisc Josif I şi al primarului Timişoarei, Torok Janos


La început limba de predare a fost maghiara, dar s-au dat explicaţii şi în limba germană, deoarece elevii nu ştiau bine limba maghiară.

În anii 1878 - 1879 se construieşte un local propriu pe locul vechiului teatru comunal, fosta primărie sârbească şi actuala cladire din str.Gh.Lazar nr.2.

Noul edificiu a fost construit de catre arhitectul Ioan Reiber.

În Şcoala Superioară Reală s-a pus un accent deosebit pe geometrie analitică, fizică, chimie, ştiinţele naturii şi desen. În anul 1881/82 s-a construit sala festivă, iar în 1919 după unirea Transilvaniei cu România, s-a introdus ca limba de predare limba germană.

Liceul Lenau

Din anul 1919, se transformă in Liceul German de Stat, până în anul 1941 când îşi sisteaza activitatea.



Bustul scriitorului Nikolaus Lenau se află la loc de cinste în holul liceului


Şcoala a avut până în 1927 o secţie maghiară. Din anul 1941 până în anul 1944 în clădirea liceului din str.Gh.Lazar nr.2 a funcţionat liceul german de fete, iar în anul 1942 şcoala a primit numele de "Nikolaus Lenau", după scriitorul austriac născut în Banat.

Din anul 1952, s-a numit Liceul de băieţi nr.2. În perioada 1952-1955 în clădirea liceului a funcţionat Facultatea Muncitorească. Liceul german se reînfiinţează la 1 septembrie 1948 funcţionând între anii 1948-1955 în altă clădire. În anul 1955, liceul îşi reia activitatea în vechiul edificiu din str.Gh.Lazar nr.2, în care funcţionează până azi.

Aici a învăţat şi Herta Müller

La intrarea în liceul „Nikolaus Lenau”, la loc de cinste, pe un perete, se află o placă de marmură dedicată scriitoarei Herta Müller, laureata Premiului Nobel în 2009. Acesta a studiat la liceul cu predare în limba germană, în perioada 1968-1972. În arhiva liceului se află şi acum catalogul clasei C, la care a învăţat şi viitoarea câştigătoare a Premiului Nobel pentru Literatură.



Catalogul clasei a XII din 1972, deschis la numele Hertei Müller


Herta Müller a terminat clasa a XII-a cu media generală 8,42. „Este o notă de la mediu spre bine. Nu a fost nimeni cu media 10. A fost o elevă bună la nivelul liceului din acea perioadă. Lenau era considerat un liceu foarte bun, cu profesori foarte obiectivi şi exigenţi. Rar se obţinea 9 şi 10. Mai avem foşti elevi care sunt profesori universitari în Germania, dar nimeni nu a ajuns la nivelul Hertei Müller”, a declarat Ludwig Holzinger, fost director la Liceul “Nikolaus Lenau”.

Liceul Lenau
Catalogul Hertei Muller
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite