Liceu european la Timişoara: Copiii maghiari sunt duşi la cursuri cu autobuzele şcolii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Microbusul liceului maghiar circulă deja de un an de zile
Microbusul liceului maghiar circulă deja de un an de zile

Liceul cu predare în limba maghiară „Bela Bartok” poate fi luat ca model pentru învăţământul românesc. Anul şcolar 2010-2011 a adus schimbări majore în învăţământul maghiar din Timişoara, secţiile din şcolile 1 şi 26 fiind desfiinţate.

Liceul Teoretic „Bela Bartok”, singura şcoală maghiară din Timişoara, arată ca instituţiile de învăţământ din Occident. Se scriu proiecte europene, se atrag fonduri, se modernizează, se implemenează metode de lucru cum rar se poate vedea pe la noi.
În cazul şcolilor minoritare, distanţa era o problemă la care a trebuit găsită o soluţie. Şcoala avea un microbuz propriu care asigura transportul elevilor în special din Moşniţa Nouă şi Ciarda Roşie, însă trebuia găsită o nouă soluţie după ce clasele în limba maghiară de la Şcoala Generală nr.1 şi 26 au fost mutate la Liceul Teoretic „Bela Bartok”.
Trebuia să rezolvăm problema cu transportul copiilor, altfel numărul elevilor ar fi fost mult mai mic. Am căutat toate proiectele europene posibile şi pot să spun că am avut noroc. Parcă acest proiect a fost făcut special să ne salveze pe noi”, a declarat Judit Tar, directoarea Liceului „Bela Bartok”.

Părinţii au siguranţă

Şcoala a făcut un contract cu o firmă de transporturi, astfel că pe lângă microbuzul propriu, au acum şi două autobuze mari. Elevii sunt luaţi la şcoală şi apoi sunt lăsaţi acasă după ore. Primul autobuz culege elevii din zona de vest, iar cel de al doilea dinspre Ghiroda. „Şi părinţii au o siguranţă mai mare, mai ales că în autobuze se află mereu şi un cadru didactic. Sunt şi elevi mici care nu pot fi lăsaţi singuri”, a mai spus Judit Tar.

Liceul „Bela Bartok” oferă elevilor posbilitatea de a învăţa în sistemul „step by step“, unde se folosesc activităţi interactive, moderne şi programe after-school, în care părinţii au de plătit doar masa dacă solicită acest lucru.

Citeşte mai multe despre moderna şcoală cu predare în limba maghiară în Adevarul.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite