Povestea unui medic cercetător român: a plecat dintr-un sătuc uitat de lume şi a cucerit Harvardul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Felicia Ciuculescu s-a născut în urmă cu 25 de ani într-un sătuc din judeţul Hunedoara. Acum, lucrează în cercetarea celulelor stem cu cei mai mari specialişti ai lumii şi a fost admisă la şcoala postdoctorală de la Harvard.

Tânăra cecetătoare româncă s-a născut în satul hunedorean Poiana Răchiţelii, într-o familie modestă, tatăl este învăţător în sat. Experienţa acumulată, modul de viaţă şi condiţiile din satul natal au avut impact asupra Feliciei, motivand-o mai apoi în toate etapele vietii. A absolvit Colegiul de Informatică în Hunedoara şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara. Muncind foarte mult şi fiind serioasă, studenta a fost remarcată de profesor doctor Carmen Panaitescu Bunu, cadru didactic la UMFT,  şi  şef al Departamentului de Fiziologie din cadrul universităţii. „M-a uimit capacitatea şi dăruirea ei de muncă, dublată de o dragoste faţă de oameni. Urma toate cursurile şi stagiile, dar mergea şi în spital, unde stăteam uneori până la 10 seara”, a spus Carmen Panaitescu Bunu.



Atrasă în cercetare

După un an  petrecut  lângă profesorul Carmen Bunu, Felicia a trecut la un nivel superior, fiind admisă la trei burse de vară la Institutul de Cercetare din Frankfurt am Main, Germania. Condiţiile de muncă din Germania, echipa şi oportunităţile ivite au stimulat-o pe Felicia, care a muncit mult, iar eforturile i-au fost răsplătite. Profesorii au inclus-o în echipa de cercetare, participând la cel mai mare congres pe problema celulelor stem, organizat în SUA. „Aşa cum, în ţară am avut-o mentor pe doamna Profesor Doctor Carmen Bunu, în Germania, în toţi aceşti ani, domnul Profesor Doctor Reinhard Henschler mi-a fost mereu alături apreciind rezultatele cercetărilor mele. Sfaturile domniei sale mi-au fost de mare folos şi m-au ajutat să deschid noi ferestre spre cunoaştere. Îi voi fi mereu recunoscătoare”, a spus Felicia.

Drumul spre Harvard



Eforturile constante ale tinerei au fost răsplătite şi  lucrările ei  au fost prezentate in nenumarate ţări printre care, SUA, Japonia,Germania, Ungaria, Franţa sau Elveţia. În acest context, tânăra a ajuns să facă doctoratul la Frankfurt, urmând să-şi susţină teza de doctorat in cursul acestei veri. „Vara trecută l-am cunoscut pe domnul profesorul David Williams, care m-a intervievat în vederea cooptarii mele la grupul de cercetare pe care domania sa îl conduce in cadrul Harvard University, Boston, USA. Profesorul David Williams este şeful departamentului de Hematologie Oncologie din cadrul Spitalului Children’s Hospital din Boston, precum şi liderul Asociaţiei Americane de Terapii Genice si Celulare, fiind denumit şi părintele tratamentului Anemiei Fanconi (n.r. o boală rară). Onoarea de a fi acceptată să cercetez, să studiez şi să lucrez în departamentul  pe care îl conduce este cu atât mai mare”, a mai spus Felicia.

Forţa: credinţa în Dumnezeu

„Bunul Dmnezeu m-a ajutat dea lungul intregii mele existenţe şi stiu ca mă va ajuta în continuare ca să-mi ating ţelul de a-mi ajuta semenii prin rezultatele cercetărilor mele, să sufere cât mai puţin şi să se vindece. Sper ca în afară de un cercetător bun voi putea deveni si un medic bun, pentru că simt că vocaţia mea este să fiu aproape de oamenii si pe patul de suferinţă”, a mărturisit tânăra. „Este un înger. În afară de faptul că este foarte studioasă şi foarte muncitoare, Felicia este la superlativ în toate”, a spus si mama de suflet a tinerei din perioada studenţiei.

image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite