Lech Walesa la Timişoara: „Noi am avut noroc cu un papă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lech Walesa, fostul preşedinte polonez
Lech Walesa, fostul preşedinte polonez

Simbol al luptei anticomuniste şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Lech Walesa a acceptat invitaţia episcopului Laszlo Tokes de a participa, la Timişoara, la comemorarea Revoluţiei din urmă cu 20 de ani.

Aula Magna a Universităţii de Vest a fost locul de întâlnire pentru personalităţi importante ale revoluţiei anticomuniste din Europa. Pe lângă Walesa a mai participat Victor Orban, fost prim-ministru al Ungariei şi Emil Constantinescu, fostul preşedinte al România.
Cea mai importantă revedere a fost cea dintre dintre Lech Walesa şi Laszlo Tokes, pe care polonezul l-a susţinut în momentele grele din 1989. „Îi mulţumesc că mi-a luat apărarea în acea perioadă grea prin care am trecut, era un gest prin care am continuat amândoi lupta împotriva comunismului şi am câştigat această luptă”, a declarat Tokes.

Înainte de discursul lui Walesa a avut loc vizionarea filmului documentar „În umbra lui Dracula”, realizat de o echipă de jurnaliştii canadieni, în 1989. Filmul, difuzat în vara acelui an în emisiunea „Panorama”, la Televiziunea Maghiară, a putut fi văzut în Ardeal şi Banat. Eroul principal este Laszlo Tokes, care, în ciuda atenţiei deosebite acordate de securitatea, reuşeşte să oferă un interviu incendiar despre viaţa din România.

"Fiecare ţară a luptat pentru dobândirea libertăţii în mod propriu"

Lech Walesa a vorbit doar în poloneză în „Aula Magna”. „Aş putea să vorbesc patru ore despre comunism. Din păcate am doar 15 minute. Astăzi, toţi ne întrebăm care este momentul în care a căzut comunismul. Unii spun, acum 20 de ani. Eu nu sunt de acord. Fiecare ţară a luptat pentru dobândirea libertăţii în mod propriu”, a spus Lech Walesa.

Fostul lider al sindicatului „Solidaritatea” a amintit despre încercările revoltelor anti-comuniste din Ungaria, Cehoslovacia şi Polonia, în care, de fiecare dată a câştigat comunismul. „După ce au învins, au făcut contramanifestări, în care arătau milioane de oameni întregii lumi. Şi spuneau ce sprijin au”, a mai declarat Walesa.

"Polonezii au spus ce au gândit"

În opinia lui Lech Walesa, norocul Poloniei a reprezentat-o un papă de origine polonez. „Toată Polonia a luat parte la întâlnirile cu Papa Ioan Paul al II-lea. Toată Polonia s-a rugat. Şi el a spus: Nu vă temeţi! Aşa a apărut această solidaritate. Am spus comunismului în faţă, suntem milioane de oameni şi nu vă vrem şi nici nu v-am dorit. A fost prima înfrângere a comuniştilor. Polonezii au spus ce au gândit”, a mai declarat fostul lider polonez.

Acesta a primit de la primarul Gheorghe Ciuhandu o plachetă a timişoarei, alături de alte cadouri simbolice. Seara, invitaţii au participat la un spectacol de gală susţinut la Opera Română.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite