Lavinia Ghita rezolvă cele mai grele probleme de matematică şi fizică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru eleva de nota 10, olimpiadele şi concursurile de matematică şi fizică au devenit o tradiţie anuală, la fel şi premiile câştigate. Lavinia este una dintre liceenii pentru care şcoala nu înseamnă doar programul de aproximativ opt ore pe zi. Materiile chinuitoare pentru unii sunt pentru ea lecţii pe care ea le învaţă cu drag.

Lavinia este una dintre liceenii pentru care şcoala nu înseamnă doar programul de aproximativ opt ore pe zi. Materiile chinuitoare pentru unii sunt pentru ea lecţii pe care ea le învaţă cu drag. „Am avut rezultate la matematică şi la fizică încă de la început şi asta a fost o motivare pentru mine. Cu cât am lucrat mai mult, cu atât a început să îmi placă mai mult”, a povestit adolescenta. Talentul pentru a rezolva cele mai dificile probleme pare să îl fi moştenit din familie şi tocmai de aceea tânăra spune că aceste domenii au pasionat-o dintotdeauna. „Îmi place şi matematica şi fizica, dar la matematică cred că e necesară mai multă imaginaţie”, a mai spus tânăra.

Palmares de premii

Încă din gimnaziu, Lavinia a fost deschisă la noi încercări, noi provocări care să o determine să muncească mai mult şi să înveţe mai mult. „Nu am muncit neapărat pentru rezultate. Satisfacţia pe care o ai după fiecare problemă pe care o rezolvi devine tot mai intensă”, a spus liceanca. Toate problemele şi exerciţiile pe care le rezolvă o stimulează să fie mai atentă, mai creativă.

„Aş lucra şi dacă nu ar exista olimpiadele”, a mărturisit tânăra. Cu toate că lucrează de plăcere în timpul ei liber, Lavinia spune că este important şi sprijinul pe care îl primeşti din partea profesorului de la şcoală. „După ce stau suficient de mult timp la o problemă pe care nu o pot rezolva, îl întreb pe domnul profesor”, a mai spus tânăra. Pentru că este foarte conşiincioasă şi pentru că munceşte cu plăcere, eleva s-a remarcat la olimpiade naţională de matematică de unde s-a întors cu o medalie de bronz.

Ambiţie şi rezultate

„Te împinge şi concurenţa de la spate, vrând nevrând, dar în primul rând lucrez pentru că îmi place şi nu pentru că vreau să iau un premiu”, a explicat adolescenta. Dincolo de cifre, simboluri ciudate şi ecuaţii greu de descifrat, Lavinia vede doar partea frumoasă şi logica din matematică. Îi place ca atunci când are un exerciţiu mai dificil în faţă să caute soluţii şi în alte contexte matematice. „Dintr-o problemă poţi desoperi o idee pe care o poţi folosi apoi în altă parte”, a spus eleva. În plus, Lavinia este conştientă că pentru a face bine un lucru pe care ţi l-ai propus este nevoie de multă inţiativă şi ambiţie.

„Nu ai ajunge la rezultate dacă nu ai lucra în paralel pentru că este total diferit de ceea ce se face la clasă. Teoria este aceeaşi, dar e nevoie de mult mai multă imaginaţie atunci când rezolvi probleme de olimpiadă”, a explicat liceanca.

Întrebări şi răspunsuri
Cât lucrezi pe zi la matematică?
Lucrez doar când am chef, dar am chef mai tot timpul. Câteodată stau doar o oră, altădată stau şi şapte, opt ore, în zilele libere.

Ce părere ai despre folosirea tehnologiilor noi în sistemul de învăţământ?
În general sofurile sunt făcute să explice lucruri de bază, dar problemele interesante tot clasic le faci, cu rigla şi pixul, cel puţin la nivel de liceu. Este bine să fie folosite într-o anumită măsură, dar nici să trecem în extrema celaltă şi să pierdem din calitate.

Ce-i place
Îmi place să ies cu colegii în oraş şi îmi plac călătoriile şi provocările.

Ce nu-i place
Nu îmi plac oamneii care nu ştiu să se aprecieze şi nu îmi place prostia.

Profil
Născută. 13.09.1993, Timişoara.
Educaţie. Elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „C.D.Loga” din Timişoara.
Experienţă. Medalia de bronz la olimpiada naţională de matematică de anul acesta.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite