VIDEO EXCLUSIV La Timişoara se construieşte o bază de comandă pentru rachete care schimbă vremea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Ciurgăuan arată locul unde se va construi centrul de comandă
Vasile Ciurgăuan arată locul unde se va construi centrul de comandă

În Timiș se va duce un război în toată regula împotriva vremii. Armata este reprezentată de Administrația Sistemului Național Antigrindină și Stimulare a Precipitațiilor, iar inamicul numărul unu este grindina sau „piatra” cum este cunoscută în limbaj popular. Pentru „uciderea” inamicului se vor folosi rachete care vor fi lansate în aer la 10.000 de metri înălțime. Punctul  central de comandă va fi la Timișoara.

Proiectul de luptă împotriva grindinei prinde contur în Timiş. În aceste zile, primăria Timişoara a emis autorizaţia de construcţie pentru sediul centrului de comandă care va fi în Calea Șagului, lângă reprezentanţa Skoda. Cu alte cuvinte, în Timiş vor fi mai multe puncte de lansare a rachetelor, iar ele vor fi comandate de la Timişoara. Dacă se pune în practică proiectul va crea 200 de locuri de muncă noi în Timiş.

Centrul din livada

În acest moment lucrează la proiect un singur om, Vasile Ciurgăuan, consilierul din cadrul Agenţiei Antigrindină, reprezentantul Banatului în programul naţional. Potrivit acestuia punctul de comandă se va construi pe un teren care aparţine statului român, lângă Unitatea Fitosanitară. „Se construieşte pe locul unei livezi de meri a Unităţii Fitosanitare, pe care se făceau teste. Vor fi defrişaţi câţiva pomi, iar restul vor rămâne", a spus Ciurgăuan.

CLICK PE POZE PENTRU FOTOGALERIE


„Piatră" transformată în apă

Sistemul de apărare presupune lansarea rachetelor în norii încărcaţi de grindină, iar o substanţă chimică, iodură de argint transformă grindina în apă. „Dacă ploile care o să cadă poluează din cauza reacţiei chimice eu nu aş fi de acord cu proiectul", a spus Paul Ciurdar, un student timişorean. „Comandantul" unităţii antigrindină din Timiş asigură însă că nu poate fi vorba de niciun fel de poluare. „Reacţia chimică se petrece la peste 10.000 de metri altitudine, astfel că din punct de vedere al mediului nu este niciun fel de problemă", a mai spus Ciurgăuan.



Rachetele apără legumele şi strugurii

Rachetele din Timiş vor fi lansate din două zone mari ale judeţului. „Este zona Sânnicolau, unde sunt protejate culturile şi serele de legume şi zona Recaş, unde sunt apărate viile", a mai spus specialistul. În cele două zone vor fi în total 13 puncte de lansare a rachetelor. Tot în Timiş, la Topolovăţ se va construi şi centrul logistic, unde se vor depozita rachetele şi celelalte echipamente din proiect. Momentul de lansare a rachetei este comandat de la centrul din Timişoara şi depinde de prognoza meteo. „Există un sistem informatic în legătură permanentă cu Institutul de Meteorologie, iar prin radare ţinem permanent legătura şi cu cei de la Aviaţie", a explicat Ciurgăuan.

Vezi VIDEO:


Avioanele mai importante decât grindina


În modul de acţionare a rachetelor se ţine cont şi de ocuparea spaţiului aerian, pentru că lansarea haotică a rachetelor ar putea transforma operaţiunile de salvare a culturilor într-un adevărat dezastru. „În momentul în care în spaţiul aerian este o aeronavă nu se lansează nicio rachetă, chiar dacă există pericolul să cadă grindina", a mai spus Ciurgăuan. Potrivit acestuia în luptele cu grindina din judeţul Timiş vor fi implicaţi aproximativ 200 de oameni. „Vor cinci sau şase oameni la fiecare punct de lansare, vor mai fi oameni la baza logistică dar şi în punctul de comandă", a arătat specialistul. Până la sfârşitul acestui an se va termina centrul de comandă, apoi se vor realiza treptat punctele de lansare, urmând ca, dacă sunt bani, cel târziu în 2013 să fie lansată prima rachetă în războiul antigrindină. Combaterea „pietrei" nu este singurul obiectiv al programului, pentru că sunt şi gânduri de pace. Potrivit lui Vasile Ciurgăuan la ora actuală se fac cercetări pentru lansarea unor rachete care să provoace ploaia.

image
Lansarea rachetei
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite