Kosovo şi Metohia în lacrimi în subsolul Catedralei Mitropolitane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Subsolul Catedralei Mitropolitane din Timişoara şi-a deschis porţile pentru pentru o expoziţie de fotografii realizate de Milenko Stefanovici, în fost Iugoslavie.

Cele 15 fotografii bine alese îi aparţin lui Milenko Stefanovici, care a surprins ipostazele într-o singură zi, în cumplita vara anului 1999, când armata Iugoslavă s-a retras din Kosovo şi Metohia, iar trupele NATO şi forţele paramilitare albaneze au preluat controlul asupra regiunii. Stefanovici a fost martorul represaliilor împotriva locuitorilor nealbanezi lipsiţi de apărare. “Am hotărât ca pentru prima dată să-mi încalc regulile profesionale pe care singur mi le-am asumat, de a nu publica fotografii ce ţin de domeniul patologiei medicale şi militare”, a spus Milenko Stefanovici, considerat unul din cei mai mari artişti fotografi din Serbia.



Imagini cumplite în Kosovo

Milinko Stefanovici a ajuns la faţa locului împreună cu un alai de preoţi chemaţi de cei din trupele KFOR că au fost descoperite mai multe cadavre neidentificate. "Erau doi bărbaţi. Primul era fără cap. Jos, lângă izvor am găsit capul, lângă o maşină răsturnată. Noroc că nu a fost cald, altfel mirosul ar fi fost insuportabil. Şi aşa soldaţii italieni şi noi de abia mai respiram. Au fost păstrate verighetele, pantofii şi curelele, după care într-o zi, poate cineva să îi recunoască", a fost unul din poveştile lui Stefanovici.



Spaţiu inedit de expoziţie

Fotografiile expuse la subsolul Catedralei Mitropolitane sunt făcute pe data de 9 iulie 1999, în mai multe localităţi din Kosovo. “Subsolul Catedralei este foarte potrivit pentru această expoziţie. Autorul a surprins morţi, biserici distruse. Este incredibil că toate acestea s-au întâmplat în secolul nostru, în Europa. Sperăm să organizăm aici şi alte evenimente de acest gen”, a declarat preotul Aurel Filip.

image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite