Jurnalist canadian care studiază Revoluţia din 1989: “László Tőkés era inamicul numărul 1 în România”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arpad Szocsi la un interviu cu fostul maior de securitate Radu Tinu Sursa: romanianrevolutionfilm.com
Arpad Szocsi la un interviu cu fostul maior de securitate Radu Tinu Sursa: romanianrevolutionfilm.com

Jurnalistul canadian de origine maghiară Árpád Szocsi, “creierul” misiunii secrete trimise la Timișoara în vara anului 1989, pentru un interviu cu László Tőkés, a rămas surprins de teoriile lansate despre începuturile Revoluției din 1989.

Árpád Szocsi, producătorul filmului documentar “Umbra lui Dracula – Adevărata poveste despre revoluția română”, a ținut să răspundă pe siteul său romanianrevolutionfilm.com, celor care în opinia lui încearcă să denatureze istoria. Szocsi nu este de acord cu teoriile prin care se încearcă atibuirea Iașului statutul de “primul oraș al Revoluției din 1989”, în detrimentul Timișoarei, un subiect fierbinte în aceste zile.

Este adevărat că la Iaşi a avut loc o demonstraţie cu o zi înainte, şi anume în 14 decembrie. Demonstraţia respectivă a fost reprimată cu rapiditate de către Securitate. Dar, fără absolut nici o îndoială, adevărata revoluţie a început la Timişoara în ziua următoare, atunci când, în 15 decembrie dis-de-dimineaţă, cam pe la ora 7, zeci de oameni – mai întâi din cadrul minorităţii maghiare, căreia i s-a alăturat apoi mai târziu populaţia românească şi chiar şi membri ai minorităţii sârbeşti – au ieşit pe stradă să îl protejeze pe Tokes de mutarea forţată”, a explicat Árpád Szocsi, pe siteul său.

Misiunea secretă a jurnaliștilor canadieni

Jurnalistul a fost conducătorul Fundației Maghiare pentru Drepturile Omului cu sediul în Canada (între 1984-1990). Alături de tatăl său a făcut parte dintre cei care au adunat bani în vederea trimiterii a doi jurnaliști franco-canadieni, să îi ia un interviu secret lui László Tőkés, în 20 martie 1989. Acest interviu a fost apoi transmis în acelaşi an de televiziunea maghiară, la 24 iulie, în cadrul emisiunii „Panorama”, care a putut fi văzut și în România, cu ajutorul antenelor special ridicate de cei din zona de Vest și Transilvania.

În interviu Tőkés a vorbit deschis despre felul în care tot poporul român suferea în timpul lui Ceauşescu, dar şi despre felul în care minorităţile – în mod special minoritatea maghiară – erau discriminate, drepturile lor ca minorităţi fiind de fapt abolite.

Din cauza acestui interviu, Tőkés– care avea deja mari probleme din cauza predicilor pe care le ţinea la biserică, şi în care critica nivelul de viaţă din ţară, precum şi situaţia minorităţilor – şi-a pierdut serviciul şi, după o serie de procese legale pe care evident le-a pierdut, a fost fixat termenul de 15 decembrie, termen la care el trebuia fie să părăsească de bună voie parohia, fie să fie evacuat cu forţa”, a mai scris Szocsi.

Dosarul de securitate a lui Tokes are 8.000 de pagini


Árpád Szocsi, ajutat William Totok, cunoscutul scriitor german de origine bănățeană, care a făcut parte Actionsgruppe (frecventat și de Herta Muller) și hărțuit de Securitate - este singurul jurnalist din Canada acreditat pentru această problematică. A întreprins deja opt stagii de cercetare în Arhivele CNSAS. Dosarul lui Tőkés cuprinde aproximativ 8.000 de pagini.

Studiind aceste acte mi-am dat seama că acesta a fost la aceea vreme principalul disident în România și că Securitatea făcea orice îi stătea în putere, pentru a-l teroriza pe el şi familia lui. rămâne o minune pentru mine felul în care o fiinţă umană poate să reziste la asemenea presiuni”, e de părere Árpád Szocsi.

“Inamicul numărul 1 în România”

Pentru a demonstra cât de important era Tőkés pentru organele comuniste, fostul maior de securitate Radu Tinu a relatat jurnalistului canadian un episod în care trebuia să meargă în fiecare lună la București în vederea analizării dosarului Tőkés, dar și pentru a discuta cu ministrul de interne Iulian Vlad, care urma apoi să îi raporteze situația lui Ceaușescu. Acesta demonstra că Tokes era inamicul nr.1 pentru dictator.

 „Ne foloseam de fiecare ocazie pentru a informa mediile pe plan internaţional cu privire la situaţia lui Tőkés. Ceea ce l-a ţinut într-un fel pe Tokes în viaţă, a fost faptul că Ceauşescu era speriat de felul în care lumea ar fi putut să reacţioneze dacă lui Tokes i s-ar fi întâmplat ceva”, a mai adăugat Árpád Szocsi.

"Nu am găsit dovezi că a colaborat cu Serviciile secrete maghiare"

Jurnalistul Nord American le răspunde și celor care susțin că László Tőkés a fost colaborator al Serviciilor secrete din Ungaria. “Nu am putut să găsesc nici unde vreo dovadă care să indice că el ar fi lucrat pentru Serviciul secret maghiar. Mai mult decât atât, eu i-am luat un interviu unui fost ofiţer, Janos I. Szirtes, care mi-a spus că nici un ofiţer din Serviciul secret maghiar nu a mers în Transilvania şi nici nu a fost implicat în problemele de acolo înainte de 16 decembrie 1989”, a adăugat Szocsi.

Citiți și:

Prietenul lui Tokes Laszlo: "S-a dorit ca Ceaușescu să fie plecat în Iran, iar la întoarcerea în ţară, pe aeroport, să nu mai fie aşteptat de nimeni"


Flacăra Revoluţiei de la Timişoara s-a aprins în urmă cu 22 de ani

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite