Judecătoria fantomă cu niciun proces: sute de oameni sunt umiliţi de Ministerul Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea Judecătoriei Jimbolia e pustie de patru ani din cauza birocraţiei
Clădirea Judecătoriei Jimbolia e pustie de patru ani din cauza birocraţiei

Sute de oameni din Jimbolia fac naveta pentru porţia justiţie, deşi au acasă o judecătorie de jumătate de milion de euro. Judecătoria din Jimbolia a fost desfiinţată înainte să fie inaugurată, deşi Ministerul Justiţiei are acolo cel mai bun sediu de instanţă din judeţul Timiş.

Judecătorie de jumătate de milion de euro ridicată la cheie şi nefolosită de patru ani

Culmea birocraţiei: Chevrolet nou folosit ca obiect de decor în curtea Palatului de Justiţie

Femeia de serviciu de la Tribunalul Timiş coase filele la dosarele de faliment

Ministerul Justiţiei îşi bate joc de sute de oameni din Jimbolia şi din zeci de localităţi din zona graniţei cu Serbia. Ei sunt nevoiţi să facă naveta câte 120 de km până la Timişoara, la judecătorie, când au procese de divorţ, litigii comerciale sau când vor să-şi anuleze o simplă amendă. Asta cu toate că au judecătorie nouă în Jimbolia, renovată cu 500.000 de euro de Ministerul Justiţiei. În  noul sediu nu s-a ţinut niciun proces de patru ani, de când clădirea a fost renovată.

Patroana pusă pe drumuri
Rodica Geambazu (foto jos), de 48 de ani, din Jimbolia, care are o afacere cu aparatură electrocasnică, se plimbă de doi ani cu procesul la Timişoara. „Mă uit la Judecătoria Jimbolia cum se scorojeşte vopseaua pe ea, de fiecare dată când fac naveta spre Judecătoria Timişoara. Am avut până acum 18-19 termene de judecată. De fiecare dată îmi pierd întreaga zi pe drumuri, când aş putea să fiu în oraş", a spus femeia care se judecă de doi ani cu foştii proprietari ai clădirii în care ea îşi are magazinul.



CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO

Rodica Geambazu este pusă pe drumuri de doi ani la procese

Sute de oameni plimbaţi în bătaie de joc
Sute de oameni din Jimbolia fac „drumul justiţiei", la fel ca Rodica Geambazu, deşi au judecătorie în oraş. „Avem sute de procese. Pierdem vremea pe drumuri şi e păcat că de atâţia ani avem o judecătorie de care nu ne putem folosi. S-au irosit banii degeaba", a spus Ioan Niţoi, secretarul Primăriei Jimbolia (foto jos). Acesta are de gând să solicite Curţii de Apel Timişoara, care are clădirea în administrare, să preia primăria clădirea şi să-şi facă acolo noul sediu. „E păcat să stea clădirea degeaja. Se face igrasie, pentru că e nefolosită. Aşa e de patru ani. Fiecare persoană cheltuieşte câte 50 de lei pentru cu transportul, o masă şi o cafea într-o zi de proces la Timişoara, când avem noi aici judecătorie, la doi paşi", a mai spus secretarul primăriei.


image

Situaţie total absurdă

Sediul Judecătoriei Jimbolia a devenit obiect de muzeu înainte ca primul proces să se desfăşoare aici, iar de patru ani, sediul este nefolosit. Ordonanţa de urgenţă a înfiinţării Judecătoriei Jimbolia a fost dată în 1999, în 2003 a început construcţia, iar în 2006 a fost finalizată clădirea. Atunci însă Ministerul Justiţiei a ajuns la concluzia că nu mai are nevoie de judecătorie la Jimbolia şi a desfiinţat-o.
Clădirea goală, de 1.600 de metri pătraţi, cu 23 de încăperi, este păzită 24 de ore din 24 de jandarmi, deoarece în acte este considerat instanţă de judecată.


Clădirea Judecătoriei Jimbolia
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite