Timişoara: Joburi peste hotare devorate de bănăţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Joburi peste hotare devorate de bănăţeni
Timişoara: Joburi peste hotare devorate de bănăţeni

„Aş vrea să lucrez în străinătate. Orice”, este replica cel mai des lansată de persoanele care vor să lucreze legal, peste graniţă, prin intermediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Timiş.

Expozanţi la tâguri de Crăciun, preparatori de dulciuri, îngrijitori ai familiilor de bătrâni, dar şi rezidenţi sau medici specialişti, bănăţenii pot câştiga peste hotare cel puţin 800 de euro lunar. Totul se întâmplă în Danemarca, Finlanda sau Germania, ţări în care Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Timiş îi trimite pe bănăţeni la muncă, legal şi fără comision.

Cunoaşterea unei limbi străine şi experienţa în domediu sunt avantaje pentru cei care vor un job în ţările care caută angajaţi prin intermediul EURES sau al parteneriatelor cu AJOFM Timiş. „Îţi trebuie multă dorinţă de muncă şi seriozitate”, a explicat Gabriela Oanţ, care a lucrat un an ca îngrijitoare a unei familii de bătrâni, în Germania. „După un an de lucru există posibilitatea prelungirii contractului, iar pe toată durata contractului angajaţii au toate taxele plătite”, a explicat Simona Potîng, consilier AJOFM Timiş.

Firmele de peste hotare lansează oferte de lucru prin agenţiile de şomaj, dar acestea sunt epuizate în câteva minute de la publicare. „Companii din străinătate anunţă că au nevoie de angajaţi şi e nevoie doar de un click pentru ca oamenii care se potrivesc profilului cerut de angajatori să fie găsiţi în bazele noastre de date”, a explicat Liviu Neguţ, director AJOFM Timiş.

Salariile variază între 1.000 şi 8.000 de euro

 Pentru un post de îngrijitor la domiciliu în Germania, bănăţenilor li se oferă un salariu brut de 1.300 de euro, iar pentru unul de expozant la Târgul de Crăciun din Dusseldorf, 1.000 de euro, cazarea şi masa fiind incluse în ofertă. În Finlanda, un tehnician dentar se poate angaja pentru 1.500 de euro, în Danemarca, medicii specialişti primesc între 7.500 şi 8.700 de euro lunar, iar rezidenţii, între 3.300 şi 4.000 de euro lunar.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite