Jasmina Petromăneanţ, senioară la 13 ani în voleiul timişorean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întinerirea lotului începută de Universitatea i-a dat posibilitatea Jasminei Petromăneanţ să joace în liga a doua. Tânăra bănăţeancă a debutat la echipa de senioare a Universităţii Politehnica la doar 13 ani şi şapte luni, dar joacă în acelaşi timp şi pentru echipa de junioare de la CSŞ Bega.

Voleiul este unul dintre sporturile ignorate de majoritate, însă care încă stârneşte pasiuni printre tinerii timişoreni. Jasmina Petromăneanţ are doar 13 ani, joacă volei de patru şi chiar sportul nu este foarte popular, îşi doreşte o carieră lungă sub fileu. „Acum patru ani am început să practic volei, odată cu clasa a treia. Am făcut mult timp înot, şase ani, iar asta m-a ajutat mult şi la volei, din punct de vedere fizic”, a spus Jasmina.


Jasmina a „ars” rapid etapele, iar la finalul acestui an a debutat în liga secundă, la senioare. Evenimentul s-a petrecut în partida „U” Politehnica Timişoara – CSŞ Lugoj, scor 0-3, în faţa unui adversar mult mai bine cotat. „Chiar n-am avut deloc emoţii. Mă aşteptam să am, însă n-am avut, am fost concentrată la joc şi a fost bine. Eu joc centru şi în meciul cu Lugojul am nimerit pe linie cu cel mai bun atacant al lor, o jucătoare de peste 20 de ani. N-am simţit diferenţa pe moment, însă era clar o diferenţă, mi-am dat seama apoi. Era cu un cap mai înaltă decât mine, iar în afară de asta s-a simţit că era mult mai experimentată decât mine”, a povestit tânăra voleibalistă.


Încrederea antrenorului

Cel care ocupă banca tehnică a echipei Universităţii Politehnica, Ciprian Dărnescu, a decis să ofere o şansă jucătoarelor tinere, el fiind antrenor şi la CSŞ Bega. Astfel, media de vârstă a echipei la partida cu Lugojul a fost de 16 ani şi jumătate, cea mai tânără de pe teren fiind Jasmina Petromăneanţ.
S-a descurcat foarte bine. Dacă nu credeam că se poate descurca nu o băgam pe teren şi ştie şi ea asta. E una dintre cele mai tinere jucătoare care au evoluat în acest sezon în liga a doua. Mai ştiu de un caz la Râmnicu Vâlcea, o jucătoare de 13 ani şi jumătate, dar cam atât”, a declarat Ciprian Dărnescu.


Lipsa de popularitate a voleiului nu o sperie pe Jasmina, care vrea să ajungă cât mai departe. „Vreau să fiu cea mai bună, vreau să joc volei, asta îmi doresc să fac şi asta îmi place”, a spus voleibalista. Faptul că este o jucătoare de perspectivă a fost remarcat chiar de antrenoarea de la Metalul Galaţi, reprezentanta României în Liga Campionilor. „Mi-au făcut ofertă să merg la Galaţi, să joc la echipa lor de cadete, după campionatul naţional de mini-volei, însă am vorbit cu mama şi am stabilit că e încă prea devreme”, a explicat Jasmina Petromăneanţ.


Luptă pentru popularitatea voleiului


Împreună cu colegele de echipă, Jasmina încearcă să facă o imagine cât mai bună voleiului şi să aducă cât mai mulţi spectatori în săli. „La volei, singurii spectatori sunt de obicei părinţii jucătorilor. Nu ştiu cum s-ar putea creşte interesul pentru acest sport. În primul rând noi ar trebui să ne ocupăm, să ne aducem toţi prietenii, toate cunoştinţele la meciuri. Dacă le place, vor aduce şi pe alţii”, a spus voleibalista timişoreană.


 Ca orice tânăr sportiv, Jasmina Petromăneanţ are un idol, un jucător consacrat la nivelul căruia visează să ajungă. „Modelul meu în volei e Manon Flier, o jucătoare din naţionala Olandei, care joacă la o echipă de club din Italia. E ca şi la fotbal, cei mai buni din lume joacă în Italia”, a spus Jasmina. Pe lângă volei, tânăra sportivă este pasionată şi de fotbal, fiind o suporteră a Politehnicii Timişoara.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite