Istoria comunicațiilor din România în expoziție: aparate telefonice folosite pe câmpul de luptă din al Doilea Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Istoria comunicatiilor, prezentata in cadrul unei expozitii la Timişoara
Istoria comunicatiilor, prezentata in cadrul unei expozitii la Timişoara

Timișorenii pot vizita o inedită expoziţie cu ocazia împlinirii a 20 de ani de administrare modernă a spectrului radio în România. Printre exponate se numără aparate telefonice folosite pe câmpul de luptă din al Doilea Război Mondial.

Expoziția, deschisă la sediul Autorității Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, aflat pe strada Horea nr.24, prezintă publicului o serie de echipamente radio, documente şi diverse materiale care ilustrează modul în care au evoluat comunicaţiile româneşti de-a lungul vremii.

Printre exponate se numără modele ale ultimelor aparate telefonice de ebonită produse în ţara noastră, aparate telefonice folosite pe câmpul de luptă din al Doilea Război Mondial, primele aparate de măsurare a frecvenţelor folosite de experţii Autorităţii, precum şi modele de telefoane mobile din ofertele primilor operatori de servicii de telefonie mobilă de pe teritoriul României, dar şi o colecţie impresionantă de timbre ce ilustrează evoluţia sectorului telecomunicaţiilor.



VEZI GALERIE FOTO DE LA EXPOZIȚIE

Anul acesta marchează 20 de ani de când în România au apărut primele instituţii care s-au ocupat de administrarea spectrului radio. “În 1990, Ministerul Transporturilor şi Telecomunicaţiilor s-a reorganizat prin separarea responsabilităţilor executive de cele operative şi de exploatare. Astfel, la această dată s-au înfiinţat atât Ministerul Comunicaţiilor, cât şi Rom-Post-Telecom, prima „regie autonomă” din România, care a preluat activitatea operaţională în domeniul telecomunicaţiilor, radiocomunicaţiilor şi poştei, în timp ce ministerul a rămas responsabil cu elaborarea şi aplicarea politicilor, strategiilor şi reglementărilor în domeniu”, a declarat Irina Varga, expert la ANCOM.

În 2011 se împlinesc 20 de ani de când, în anul 1991, din reorganizarea Rom-Post-Telecom au luat naştere patru regii autonome: Romtelecom, Poşta Română, Radiocomunicaţii, Inspectoratul General al Radiocomunicaţiilor şi societatea comercială pe acţiuni Bancpost.

Exponatele prezentate includ telefoane de pe vremea războiului, aparate radio cu lămpi, diferite aparate de măsură şi control sau celebrele radiotelefoane utilizate înainte de 1989 de armată sau miliţie, precursoarele staţiilor walkie-talkie actuale. Cel mai vechi exponat este o cască de telefonie, de origine suedeză.

Expoziţia poate fi vizitată până pe data de 14 octombrie 2011, de luni până joi între orele 08.30 şi 20.00, iar vineri, sâmbătă şi duminică, de la 08.30 la 17.00. Intrarea este gratuită.

Istoria comunicatiilor, prezentata in cadrul unei expozitii la Timişoara
Istoria comunicatiilor, prezentata in cadrul unei expozitii la Timişoara
Istoria comunicatiilor, prezentata in cadrul unei expozitii la Timişoara
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite