Ioan Holender: “Nu este de ajuns să vorbim de trecutul glorios al orașului, trebuie să facem ceva pentru prezent și viitor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan Holender a fost numit președintele Asociației Timișoara Capitala Culturală Europeană. Cel mai important om de cultură timișorean în viață afirmă că orașul său natal trebuie să își recapete strălucirea de altădată pentru a putea avea șanse la acest titlu.

Fostul director al Operei de Stat din Viena va avea rolul să facă lobby în țară și în străinătate, pentru ca Timișoara, capitala Banatului, să fie acceptată ca și Capitală Culturală Europeană în anul 2020. “Mă mir că mi s-a acordat această onoare să fiu președintele Asociației Timișoara Capitala Culturală Europeană. Deja este o victorie faptul că Timișoara mea este în discuție pentru a fi capitala culturală europeană. Nici în vis nu m-am gândit vreodată la așa ceva”, a declarat Ioan Holender.

Cel mai important om de cultură timișorean în viață, Ioan Holender susține că sunt foarte multe lucruri de pus la punct în oraș, pe toate nivelurile și domeniile. Alături de Timișoara, Cluj și Iași, a mai intrat în competiție și Alba-Iulia. “Depinde de noi, de toți cei care trăiesc aici. Trebuie să fim noi convinși că merităm acest titlu, apoi putem să încercăm să îi convingem și pe alții. Știm ce e urât, dar nu știm cum a apărut urățenia. Nu e de ajuns să vorbim de trecutul glorios al orașului. Trebuie să facem viața oamenilor de aici mai puțin obositoare, mai puțin urâtă”, a mai spus Holender.

Implicarea personalităților din diasporă

Avantajul Timișoarei este tocmai multiculturalitatea, afirmă Ioan Holnder, actualmente consilier la Opera Metropolitan din New York, la Opera de la Tokyo și la Opera din Budapesta, dar și realizator al unei emisiune de cultură la o televiziune în Austria. Holender susține că este momentul ca toți timișorenii din diasporă să iasă la rampă. “Sunt multe personalități importante care au plecat de aici și care trăiesc în America sau Europa. Și ei trebuie implicați”.

Ioan Holender a ținut să precizeze că Timișoara trebuie să știe ce vrea să facă cu banii obținuți din titlul de Capitală Culturală Europeană. “Sunt foarte mulți bani pentru oraș. Acest titlu trebui să le schimbe viața celor de aici în bine. Timișorenilor trebuie să le meargă mai bine”, a declarat cel mai longeviv director al Statsoper din Viena, post ocupat timp de 19 ani.

Lupta cu prostul gust care a acaparat orașul

Cea mai mare problemă identificată de Ioan Holender, pe bună dreptate, este lipsa de gust care s-a abătut asupra orașului. “Avem această construcție oribilă în Piața Victoriei, care obstrucționează Muzeul Banatului. Ceva mai urât de atât nu se poate. Apoi e inadmisibil ce este în subteranele din centru. Toate astea lângă clădirea în care funcționează trei teatre în trei limbi diferite și opera. Dacă te uiți în sus atârnă cablurile și niște afișe îngrozitoare, primitive, în care li se face publicitate unor cântăreți de muzică populară. Sunt total lipsite de gust. Așa nu poți candida pentru Capitala Culturală Europeană”, a mai declarat Holender.


Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite