UPDATE În România se vor stabili definitv 40 de refugiaţi din Birmania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 100 de oficiali din întreaga lume au ajuns cu întârziere la Timişoara pentru o întâlnire ONU pe tema relocării refugiaţilor. Întâlnirea este prima din istorie care se ţine în afara Genevei.

ORA 11.30 Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a declarat că România este pregătită să „preia" 40 de refugiaţi din Birmania, urmând ca anul acesta să fie identificaţi şi alţi refugiaţi din zone de conflict care vor primi azil în România. Blaga a afirmat că, astfel, România îşi respectă obligaţiile chiar dacă România se află „într-un context economic nefavorabil" .

„Am luat decizia, în 2008 de a reloca circa 40 de persoane pe an. Din cota pe 2009, 40 de persoane din Birmania vor veni la Centrul din Galaţi. Vom continua să identificăm şi alte persoane din cota pentru 2010. Aşa cum i-am spus şi doamnei directoare (Judith Kumin, directoarea Biroului Regional pentru Europa al UNHCR - n.r), în acest număr nu vor intra şi cei şapte refugiaţi din Malta care sunt luaţi în considerare pe cota de 2008. Iată că ne îndeplinim obligaţiile, chiar într-un context economic nefavorabil pentru ţara noastră", a spus Blaga.

La rândul lui, premierul Emil Boc, a afirmat că România poate oferi azil temporar, timp de şase luni, în Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă de la Timişoara, unui număr de 200 de refugiaţi din zone de conflict. „În centrul de la Timişoara putem oferi adăpost temporar refugiaţilor care au nevoie urgentă de relocare din ţara de azil deoarece există riscul să fie deportaţi în ţara din care au fugit sau datorită condiţiilor inumane în care se găsesc", a spus premierul Emil Boc.

ORA 10.45 Şedinţa de deschidere a evenimentului de la Timişoara a început cu jumătate de oră întârziere din cauza premierului Emil Boc căruia i-a întârziat avionul.

Capitala Banatului găzduieşte astăzi şi mâine o întâlnire istorică pentru România. Grupul de relocare al Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) se întâlneşte la Timişoara. Întâlnirea din capitala Banatului este prima din istorie care se ţine în afara Genevei. Cu ocazia evenimentului, la Timişoara vin peste 100 de delagaţi din ţări care primesc sau ajută refugiaţii. Oraşul de pe Bega a fost ales pentru această întâlnire ca un semn de recunoştinţă pentru că aici s-a înfiinţat primul centru de tranzit pentru refugiaţi din lume. De la deschidere şi până acum, centrul din Calea Lipovei a găzduit aproximativ 500 de refugiaţi care nu au fost în siguranţă în ţara lor. 

Boc vine la Timişoara


La evenimentul de astăzi participă şi premierul Emil Boc. Acesta participă la deschiderea conferinţei de la ora 10.00, iar la ora 12.00 Boc vizitează Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă. La 13.45 premierul se întâlneşte la Prefectură cu reprezentanţii autorităţilor locale.

Rămâneţi pe timisoara.adevarul.ro pentru a urmări toate evenimentele de azi

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite