Iniţiatorii Legii Lustraţiei jubilează după o victorie aşteptată 20 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii Societăţii Timişoara, cei care au iniţiat Proclamaţia de la Timişoara şi celebrul „Punct 8”, care se referă la legea lustraţiei, salută decizia de adoptare a legii care îi interzice pe foştii membri ai structurilor comuniste în funcţii publice.

Preşedintele Societăţii Timişoara, Florian Mihalcea spune că aprobarea legii este o victorie a celor care au redactat în 1990 Proclamaţia de la Timişoara. „Pentru noi este o zi istorică. După 20 de ani de la lansarea Proclamaţiei de la Timişoara visul nostru s-a împlinit. Nu este o lege tardivă pentru că se poate face o curăţenie morală”, a spus Mihalcea.

În această primăvară, la sărbătorirea a 20 de ani de la lansarea Proclamaţiei de la Timişoara, iniţiatorii s-au adunat şi au reeditat acele momente. „Era o perioadă de entuziasm general. Nu ne dădeam seama care este importanța momentului, dar ne-am dat seama că este un moment istoric”, a spus atunci Mihalcea.

Legea lustraţiei ar fi oprit hoţia

Un alt membru marcant al Societăţii Timişoara, Daniel Vighi, susţine că legea e benefică după 20 de ani, chiar şi pentru faptul că-i face pe lustrabili să mediteze un minut. „Are o valoare moral-pedagogică. Îşi are rostul, faptul că unii din ei vor avea un minut de reculegere. Probabil va fi atacată, dar şi noi o vom ataca la Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, a spus Daniel Vighi. La sărbătoarea de 20 de ani acesta a spus că, aplicată la timp, legea ar fi oprit hoţia naţională. „De 20 de ani cei care au făcut cele mai mari averi le-au făcut cu statul. Dacă am fi avut o lege severă a lustraţiei să nu fi avut acces nomenclatura şi ofiţerii de securitate nu puneau mâna pe averea naţională, de la bănci şi până la întreprinderi”, a spus Vighi.

Cine sunt lustrabilii din Timiş?

Potrivit lui Florian Mihalcea, Legea Lustraţiei se aplică până la nivel judeţean: preşedinte vicepreşedinţi de Consilii Judeţene, dar şi preşedinţi Tribunalelor sau Curţilor de Apel. În privinţa persoanelor care intră sub incidenţa legii în Timiş, Florian Mihalcea nu a putut spune nimic. „Nu am fost atent la aceste lucruri. Mă interesează principiul”, a spus Mihalcea. Nici preşedintele CJT, Constantin Ostaficiuc nu ştie cine sunt lustrabilii, dar salută adoptarea legii. „Nu ştiu exact conţinutul legii. Am fost întodeauna susţinătorul acestei legi de ani de zile. A venit foarte târziu, dar e bine că a venit. Nu ştiu care ar fi persoanele lustrabile”, a spus Ostaficiuc.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite