Închisoare între 3 luni şi un an pentru comercianţii de petarde şi artificii de Revelion

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia şi Jandarmeria au trecut la vânătoarea celor care comercializează diverse materiale pirotehnice. Singurele elemente pirotehnice care pot fi cumpărate sunt artificiile de brad şi cele care conţin maxim 3 grame de amestec pirotehnic.

Apropierea Revelionului i-a făcut pe unii comercianţi să îşi încerce norocul şi să facă un ban din vânzare de petarde. Poliţiştii şi jandarmii timişoreni le-au pus gând rău şi au trecut la vânătoare, pentru a se asigura că la cumpăna dintre ani nu vor avea loc incidente nedorite. 

La nivel naţional se desfăşoară acţiunea Foc de artificii 2010/2011, pentru verificarea legalităţii achiziţionării, deţinerii, comercializării şi folosirii obiectelor artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice de către persoanele juridice. Scopul acestei acţiuni îl constituie creşterea siguranţei cetăţeanului”, a declarat Marilena Hotico, purtătorul de cuvânt al IPJ Timiş.

Liber la artificii de brad

Potrivit legii, se interzice persoanelor fizice confecţionarea, deţinerea, comercializarea, importul, folosirea sau orice altă operaţiune cu obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice din clasele II – IV, T1 şi T2, precum şi a artificiilor din categoria „Obiecte zburătoare luminoase” şi a pocnitorilor din clasa I. „În cazul în care sunt prinse persoane care folosesc sau care vând petarde interzise, riscă sa se aleagă cu dosare de cercetari penale şi pedepse de la trei luni, la un an de închisoare”, a spus Daniela Stanciu, de la Gruparea Mobilă de Jandarmi.

Singurele elemente pirotehnice care pot fi achiziţionate de cetăţeni sunt artificiile de brad şi alte câteva artificii care conţin maximum trei grame de amestec pirotehnic. Printre acestea se numără: steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifaclele sau inelele de foc.

Nouă dosare penale şi două contravenţionale

Poliţiştii au întocmit de la începutul anului nouă dosare penale la persoanele fizice şi au aplicat două sancţiuni contravenţionale la persoanele juridice depistate în pieţe şi centre comerciale. Jandarmii au confiscate zilele trecute 23.600 de bucăţi de petarde interzise, scoase la vânzare de un cetăţean, în Piaţa Traian.

În ultimii doi ani, spitalul de Oftalmologie din Timişoara a fost ocolită de pacienţi care au prezentat probleme medicale din cauza petardelor sau ale artificiilor explodate.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite